Kihirdették az Európai Parlament Szaharov-díjának idei jelöltjeit

Brüsszel – Nyilvánosságra hozta azon jelöltek nevét pénteken az Európai Parlament (EP), akiknek egyike majd átveheti idén a gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott Szaharov-díjat.

A kitüntetésre bármely frakció vagy legalább negyven képviselő jelölhet valakit.

A legnagyobb képviselőcsoport, az Európai Néppárt jelöltje Oleg Szencov Oroszországban bebörtönzött, hónapok óta éhségsztrájkot folytató ukrán filmrendező, akit 20 év szabadságvesztésre ítéltek terrorcselekmények előkészítésének vádjával.

A szociáldemokrata és a zöldpárti frakció közösen jelölte a Földközi-tengeren bevándorlók életét mentő civil szervezeteket, köztük az Orvosok Határok Nélkült, a Save the Childrent, a Sea Watch-ot és az SOS Mediterranée-t.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója Seyran Ates török származású német ügyvédet terjesztette fel a díjra, aki a politikai és vallási szélsőségességek, valamint a nők elnyomása ellen harcol. Ates számos halálos fenyegetést kapott, miután létrehozta az első olyan mecsetet Németországban, ahol a nők és a férfiak együtt imádkozhatnak.

A liberálisok a CAESAR álnéven publikáló, egykori szíriai katonai fotóst jelölték, aki mintegy 55 ezer, súlyos bűncselekményeket ábrázoló, hiteles fényképet csempészett ki a polgárháborús országból, amelyek alapvető szerepet játszanak a felelősök elleni büntető- és polgári peres ügyek elindításában.

A radikális baloldali képviselőcsoport Násszer Zefzafit, a Hirak nevű marokkói mozgalom korrupció, elnyomás és hatalommal való visszaélés ellen küzdő vezetőjét választotta, akit 20 év börtönre ítéltek állambiztonság ellen irányuló összeesküvés miatt.

A Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű euroszkeptikus frakció az amerikai Dewayne Johnsont terjesztette fel, miután a haldokló férfi nemrégiben megnyert egy mérföldkőnek számító pert a Monsanto ellen azzal a váddal, hogy a cég Roundup márkanevű gyomirtói rákkeltőek. A 289 millió dollár kártérítés megítélésével végződő győzelem precedenst jelenthet a hasonló ügyekben.

A Nemzetek és Szabadság Európája jelöltje az AfriForum nevű civil szervezet, amely a kisebbségek jogvédelmével foglalkozik Dél-Afrikában, különös tekintettel az afrikánerek jogaira. A csoport célja, hogy felhívja a figyelmet a mezőgazdasági üzemeket érő támadásoknak és a gazdák meggyilkolásának problémájára, illetve a mezőgazdasági területek kompenzáció nélküli kisajátítására.

Marek Jurek és 41 másik EP-képviselő Mary Wagner kanadai aktivistát tartja érdemesnek a díjra. A nőt többször letartóztatták, mert megpróbálta lebeszélni a művi terhességmegszakításról az abortuszklinikára tartó nőket. Csaknem öt évet töltött börtönben, mert nem vállalta, hogy felhagy ezen tevékenységével.

A jelöltek közül az EP illetékes szakbizottságai hármat emelnek ki október 9-én. A nyertest pedig október 25-én választja ki a testület házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Értekezlete, és majd a decemberi plenáris ülésen veheti át az idén 30. alkalommal kiosztott kitüntetést.

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

– MTI –
hirdetés