ijesztő

2020.04.23. 20:35

Töredezni kezdett a világ legnagyobb jéghegye

Az 5100 négyzetkilométeres antarktiszi A-68-as jéghegyről csütörtökön szakadt le egy nagyjából 175 négyzetkilométeres tábla.

A handout picture released by British Antarctic Survey (BAS) on February 21, 2018 and taken on November 22, 2017 from the British Antarctic Survey Twin Otter aircraft shows the Larsen C iceberg. - A team of scientists, led by British Antarctic Survey (BAS), is heading to Antarctica to investigate a mysterious marine ecosystem that’s been hidden beneath an Antarctic ice shelf for up to 120,000 years. The iceberg known as A68, which is four times of London, calved off from the Larsen Ice Shelf in July 2017. The scientists will travel by ship to collect samples from the newly exposed seabed. (Photo by Ali ROSE / BRITISH ANTARCTIC SURVEY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BRITISH ANTARCTIC SURVEY / ALI ROSE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - SOLELY TO GO WITH AFP STORY ABOUT BRITISH ANTARCTIC SURVEY MISSION MENTIONED IN THE CAPTION -- DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / SOLELY TO GO WITH AFP STORY ABOUT BRITISH ANTARCTIC SURVEY MISSION MENTIONED IN THE CAPTION

Forrás: Ali ROSE / BRITISH ANTARCTIC SURVEY / AFP

Fotó: AFP

Mióta a jéghegy 2017 júliusában levált az Antarktiszról, a leghatalmasabb, szabadon úszó antarktiszi tömbnek számít – írta a BBC hírportálja.

Az óriás jelenleg az Antarktiszi-félszigettől észak felé tart. Mivel viharosabb, melegebb vizekre ért, olyan áramlatok viszik, melyek az Atlanti-óceán déli részére sodorják.

Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem professzora az elszabadulástól kezdve követi az A-68 körüli eseményeket, szerinte a friss letöréssel a gigászi tömb pusztulása kezdődött el.

„Folyamatosan csodálom, hogy egy ilyen vékony és törékeny dolog ennyi ideig fennmaradt a nyílt vízen. Az a gyanúm, hogy a feldarabolódás elkezdődött, de a maradék táblák még éveken át velünk maradnak” – válaszolta a BBC kérdésére.

A tömb csütörtöki leszakadását az Európai Unió Sentinel-1 műholdjának felvétele bizonyította.

Amikor az A-68 letört, területe majdnem hatezer négyzetméter volt, átlagos vastagsága 190 méter.

Hónapokig úgy tűnt, megtapad a tengerfenéken és nem sodródik messzebbre. Végül azonban megfordult és észak felé kezdett haladni.

A nemrég véget ért ausztrál nyár idején a gigászi jéghegy kiszabadult a Weddell-tenger jegének szorításából.

A monstrum a szabad vizeken egyre nagyobb veszélyeknek van kitéve, várhatóan további tömbök szakadnak le róla.

Jelenleg a Dél-Orkney-szigetcsoport környékén úszik Dél-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek felé sodródik.

Borítókép: így festett a jéghegy 2017 novemberében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!