Helyi közélet

2015.07.02. 09:46

Tanácsok a biztonságos fürdőzéshez

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A nyár egyik veszélyforrását a szabadvizek és a strandok jelentik. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket “FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A nyár egyik veszélyforrását a szabadvizek és a strandok jelentik. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket “FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik.

Nyáron a víz segít elviselni a hőséget, valamint a strandok remek szórakozási lehetőséget is biztosítanak. Akár folyó, tó mellett, vagy egy strandfürdő medencéjében hűsölünk a fürdőzés komoly veszélyeket rejt. A meggondolatlanság, az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása minden évben követel áldozatokat.

A nyár egyik veszélyforrását a szabadvizek és a strandok jelentik. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket “FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. A folyó- és állóvizekben fürödni csak azokon a helyeken szabad, ahol a tiltást nem jelzi tábla vagy kifejezetten kijelölt fürdőhely. Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés, mert azokat a helyeket szakemberek választják és jelölik ki. A fürdésre kijelölt helyeken is ügyelni kell, hogy a bójákon belül történjen a fürdőzés.

Tiltott helyeken különösen veszélyes a fürdőzés, ilyenek például a bányatavak, melyek hirtelen mélyülnek, veszélyes hulladékok lehetnek az alján, ráadásul csak a víz felszíne meleg, az alja rendkívül hideg lehet. A tiltott helyen való fürdőzés szabálysértésnek minősül, amely 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Néhány jó tanács a biztonságos fürdőzés érdekében:

Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!

Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!

Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!

Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne menjen a vízbe!

Lehetőség szerint ismerje meg a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait, tájékozódjon a várható időjárásról és a segélykérés módjairól!

Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!

Az úszóeszközök (vízi bicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak.

Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

Gumimatrac, vízi bicikli használata során felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, és ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről. Fejes-ugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat!

A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt!

Ha fázik, remeg a vízben, azonnal menjen ki a partra és törölközzön, vagy szárítkozzon meg!

Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!

Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye!

Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!

Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentő-gallér használata. Biztonságos a megfelelő méretű, nyakgallérral rendelkező mentőmellény.

Gyermeket még a vízparton sem hagyunk felügyelet nélkül!

Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és a vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentőőrséget kell állítania.

Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízi biciklit. Arról még felügyelet mellett se ugorjanak, vagy csússzanak a vízbe!

Vizek mellé akkor megyünk, ha jó az idő, de könnyen el is romolhat, sok esetben nagyon gyorsan. Nagyon fontos figyelni a viharjelzéseket és kijönni a vízből az első jelzésre!

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában