Kilóra árulják Lenint

By Palkó István
Kilóra árulják Lenint
© Illusztráció
Ukrán internetes portálokon kilós kiszerelésben kínálják a Kijevben ledöntött Lenin-szobor darabjait – a feje már aranyat ér.


Élelmes forradalmárok hasznot is igyekeznek húzni az ukrán Euromajdán hozadékaiból. A kijevi Sevcsenko boulevardon vasárnap ledöntött, közel 3,5 méteres Lenin-emlékmű darabjait például már a világhálón kínálják megvételre.

A ritkaságnak számító, vörös karéliai kvarcitból – ugyanebből az anyagból készült a moszkvai Lenin-mauzóleum – faragott szobor jellegtelen darabkáit pillanatnyilag kilónként átlag 50 hrivnyáért (1400 Ft-ért) mérik a szemfüles tüntetők. Az orosz forradalom atyjának felismerhetőbb testrészei ennél természetesen sokkal többet érnek. A karjának és lábainak töredékeit 750-ért kínálják, míg a kézfejét árverésre bocsátották, amelyre most 1000 hrivnyánál tart a licit.

Az öklét a minap még a megmozdulások központi színhelyén, a Függetlenség terén látták trófeaként kiállítva, míg az utolsó kijevi Lenin feje szőrén-szálán eltűnt. Ismeretlen birtokosa állítólag szintén árverésre bocsátotta, és a licitálók már a tört arany értékéig verték fel az árát. A gond csak az, hogy egyre több fejtulajdonos tünedezik fel a neten, s már nem lehet tudni, hogy melyiküknél van az eredeti, és ki szélhámoskodik bóvlival.

– Palkó István –
hirdetés