Kína szigorítja az országban illegálisan tartózkodó külföldiek elleni fellépést

Peking, 2012. április 26., csütörtök (MTI) – Kína új törvénnyel, keményebb szankciókkal akarja szigorítani az országba illegálisan belépők, illetve a Kínában engedély nélkül tartózkodók, dolgozók ellenőrzését – derült ki a közbiztonsági tárca miniszterhelyettesének pekingi beszámolójából.

A szigorítások vonatkozni fognak a vízumpolitikára, a határellenőrzésre, a hazatoloncolásra – hangoztatta Jang Hua-ning (Yang Huaning) a parlament állandó bizottsága előtt ismertetett jelentésében. Mint mondta, a térségekben, ahol sok a jogellenesen tartózkodó idegen, ideiglenes befogadó táborok létrehozását tervezik.

Jang hozzátette, hogy a hatóságoknak gondot okoz az illegálisan Kínában élők, dolgozók ügyének kezelése, mivel fogva tartásukhoz nincsenek megfelelő helyek, és kevés az idegen nyelvet beszélő rendőr.

A külföldiek egy része nem hajlandó igazolni valódi személyazonosságát, és egyes országok nagykövetségei, konzulátusai képtelenek a illetők azonosítására – mondta a miniszterhelyettes.

Jelentéséből kiderült, hogy az érintettek közül a legtöbben a szomszédos országokból érkeztek, s javarészt nyelvoktatási, szórakoztatóipari területen alkalmazzák őket, vagy háztartási alkalmazottként dolgoznak, esetleg fizikai munkát végeznek.

A kínai rendőrség tavaly 20 ezer olyan külföldi esetében járt el, aki illegálisan lépett be az országba, vagy engedély nélkül élt, dolgozott Kínában. A szám a duplája az 1995. évinek. 2011-ben csaknem 600 ezer külföldi élt Kínában hat hónapnál hosszabb ideig, míg 1980-ban mindössze 20 ezren voltak ilyenek. Tavaly hivatalosan 220 ezer külföldi dolgozott az országban, számuk 2000-ben 74 ezer volt.
hirdetés