Kínában 3,6 százalék volt az infláció márciusban

Peking, 2012. április 9., hétfő (MTI) – A vártnál némileg nagyobb volt az infláció Kínában márciusban; az éves bázison számított 3,6 százalékos emelkedés meghatározó oka továbbra is az élelmiszerárak növekedése – tájékoztatott az országos statisztikai hivatal hétfőn.

Az intézmény adatai szerint az első negyedévben 3,8 százalékos volt az árszínvonal emelkedése. A három hónap adatait azonban jelentősen befolyásolták a kínai holdújév miatti év eleji árváltozások: januárban az élelmiszerárak drágulása következtében 4,5 százalék volt az infláció.
Februárban Kínában 20 hónap legalacsonyabb áremelkedését mérték, 3,2 százalékot regisztráltak. Elemzők márciusra átlagosan 3,3 százalékos drágulásra számítottak.
A fogyasztói árindex (CPI) számításában egyharmad súllyal figyelembe vett élelmiszerárak a múlt hónapban 7,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.
Februárhoz képest a CPI növekedése 0,2 százalékos volt, míg a múlt hónapban januárhoz képest 0,1 százalékos volt a csökkenés. Mindezek ellenére szakértők úgy látják, hiba volna az inflációs nyomás erősödéséről beszélni.
A szakemberek szerint a világ második legnagyobb gazdaságának egyelőre jó esélye van arra, hogy tartsa az éves 4 százalék körüli inflációs tervét.
Kínában 2009 óta először márciusban csökkent – 0,3 százalékkal – a termelői árindex (PPI) az előző év ugyanazon időszakához képest. Az első negyedévben a PPI növekedése 0,1 százalék volt 2011 első három hónapjához képest.
Egybehangzó vélemények szerint a központi pénzügyi irányítás az idén több alkalommal is enyhíteni fog a kötelező banki tartalékráta mértékén, hogy elősegítse a készpénzszűkében lévő vállalatok hitelhez jutását.

-MTI-

Címkék: , ,hirdetés