Kincseket gyűjt az utókornak

Bandi bácsi a Magtár múzeum kertjében
Bandi bácsi a Magtár múzeum kertjében - © Fotó: KM
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Ön kit tart igazi hősnek? Hat kategóriában várjuk olvasóink jelöléseit.


Az igazi hősök köztünk élnek – tartja a mondás. Olvasóinkkal közösen most szeretnénk ezt bizonyítani is, éppen ezért keressük azokat a megyénkbeli embereket, akik a saját területükön valami olyat alkottak, amely mások érdekeit tartja szem előtt. Olyanokat, akik arra tették fel életüket, hogy segítsék embertársaikat.

Folyamatosan érkeznek a jelölések szerkesztőségünkbe, mind a hat kategóriában. Ezúttal a nyírmihálydi Magtár Múzeum vezetőjét, a település lelkes múltkutatóját és hagyományőrzőjét, Szabó Andrást mutatjuk be, akire hűséges olvasónk, Lánczi Sándorné önkéntes kategóriában adta le jelölését.

„Ez lett a szenvedélyem”

A maholnap 80 éves Bandi bácsi sok mindennel „hetvenkedhet” – derül ki a róla szóló leírásból: szakmája ácsmester, elhivatott oktató és szenvedélyes gyűjtő. Több emlékművet állított már (kegyeleti emlékmű, Balkányi Szabó Lajos emlékmű), s ő alapította meg Nyírmihálydiban a Magtár Múzeumot, amelyet saját gyermekeként gondoz, felügyel, gazdagít.

Egyszerű iparos családba született, hatan voltak testvérek. 13 éves kora óta dolgozik, ám a tanulást sem hanyagolta el: Pesten végezte el az Ybl Miklós Építőipari Technikum művezetői szakát, majd vállalkozó, később oktató is lett. 1995 óta felnőttképzésben faipari, építőipari, környezetvédelmi ismereteket tanít, számos diákját immár neves építésvezetőként tartják számon. A gyűjtőszenvedéllyel egykori tanára, Szalontay Barna „fertőzte meg”. Egyre csak gyűltek a régiségek, lassan több ezer tárgy került Andráshoz, ezek a kincsek (is) láthatóak a Magtár múzeumban, amely ma már a Megyei Értéktár része.

KM-PI


A jelölés szabályai

Hat kategóriában várjuk olvasóink jelölését. Minden 18. évét betöltött, megyénkben élő lakos jelölhet és szavazhat. Az egyes kategóriákban egy ember csak egy személyt jelölhet, illetve egy szavazatot adhat le (tehát összesen hatot-hatot). Kategóriák: tanár, önkéntes, egészségügyi dolgozó, tűzoltó, mentő, rendőr. A jelöléseket és szavazatokat a napilapunkból kivágott szelvényen (lásd az oldalunkon látható hirdetést) teheti meg.

A jelöléseket interneten is fogadjuk, ezt február 19-ig tehetik meg a www.szon.hu weboldalon, illetve a www.kelet.hu/akelethetkoznapihosei címen. A jelölteket az akció során bemutatjuk lapunkban, a kategóriák győzteseit pedig díjátadó gálán köszöntjük majd. A jelölők is értékes ajándékokban részesülnek. Az akció március 16-áig tart.


Emléket állít a könyvvel

Az egykori magtárból lett múzeum, amelyet Szabó András igazgat, s gazdagít, különleges helytörténeti gyűjtemény: műhelybelsők, gazdálkodás- és helytörténet, a nyírségi népélet és egyházi kellékek láthatóak az emlékek birodalmában. A felső szinten főleg dokumentumok találhatóak.

Mi történt 1944. október 28-án címmel jelent meg tavaly Bandi bácsi első könyve, amelyet persze több kisebb kiadvány előzött meg. Ebben azoknak a nyírmihálydi embereknek állít emléket a szerző, akiket a helyi vezetők döntése nyomán az oroszok malenkij robotra hurcoltak 1944 őszén.
hirdetés