Kinek mi jelent boldogságot?

Nyíregyháza – Akinek nincs családja, s van miből, jól teszi, ha elmegy pár napra kikapcsolódni valahová.

„Boldog karácsonyt!” „Boldog új évet!” – hangzik el ilyenkor, december vége felé. Persze, megannyi alkalommal mondunk jókívánságokat az embertársainknak, szeretteinknek az év folyamán, sorjázom: névnapok, születésnapok, anyák napja, újabban már apák napja is, nők napja, gyermeknap, húsvét…

Mint hívő embernek, nekem a karácsony áll a lista első helyén. A húsvét ünnepi misztériumát a karácsony nélkül nem élnénk meg, hiszen karácsonykor született meg az a gyermek, aki később megváltotta, pontosabban magára vállalta az emberiség bűnét. Eszembe jut Ady Endre Karácsonyi rege című műve, és elgondolkodom: miért csak költői „ihletésnek” hiszik mindazt, amit a költő papírra vetett?

Talán a pénz, a hatalom, vagy a kettő együtt jelent boldogságot? Próbálkoztak már a világ vezetői sok mindennel, mégis, ma is vannak nélkülözők és nem nélkülözők. Úgy hiszem, van „relatív” boldogság is, ilyen például, ha meggyógyul a rokonunk, ismerősünk az ünnepekre. Ez akkor és ott valakinek vagy valakiknek a legörömtelibb hír, a legnagyobb boldogság. Vagy, ha meglátogatnak minket mindazok, akiket vártunk. Kell ettől több?

Segítsük a nélkülözőket!

Ajándékot kapni és adni is boldogság karácsonykor. Még a szent család is kapott: a tömjén és mirha mint ókori kozmetikum jól jött a kisdednek, az arany még inkább, mert Egyiptomba menekülve talán a nélkülözéstől mentette meg őket. Sajnálom azokat, akiknek ez az ünnep csupán a pihenésről, kikapcsolódásról szól, persze akinek nincs családja, s ha van miből, jól teszi, ha elmegy pár napra kikapcsolódni valahová, jobb, mint otthon magányosan ülni a négy fal között.

Ne feledkezzünk meg a nincstelenekről sem, akiket civil szervezetek, egyházak segítenek ilyentájt. Örök igazság, hogy a szegény ember egyszer kap, de kétszer ad.

– Dombóvári István, Nyíregyháza –
hirdetés