Kinyitotta ajtaját ma is a tájház

Az „Arisztokraták” című időszakos kiállítást is megtekinthetik a látogatók a tiszadadai tájházban
Az „Arisztokraták” című időszakos kiállítást is megtekinthetik a látogatók a tiszadadai tájházban
Tiszadada – A hagyományápolás, a múlt értékeinek megőrzése területén új színfoltot jelentettek a néhány évtizeddel ezelőtt megalakult a tájházak.


A Magyarországi Tájházak Szövetsége a nagyobb figyelem érdekében minden tavasszal megrendezi a tájházak napját, ami lehetőséget kínál az egykori falusi, tanyasi életmód megismerésére, a hajdani tavaszi szokások fölelevenítésére és újraélésére.

Tiszadadán is megrendezték ma a tájházak napját. Az érdeklődők tárlatvezetéssel megtekinthetik a község gyűjteményeiben őrzött értékeket, megismerhetik a település tárgyi és szellemi örökségét. A látogatók 14 és 16 óra között nézhették végig a kiállítóhelyeket. Az indulás 14 órakor volt a Nagy utcai tájháztól és közösségi háztól, ahol az állandó kiállítások mellett a nemrég nyílt, „Arisztokraták” címet viselő időszakos kiállítás is látható, de fazekasbemutató is színesíti a látnivalók sorát, sőt a korongozás nehéz, de szép művészetét az ügyesebbek ki is próbálhatták.

Ezután a Till Aran vallásos szoborgyűjtemény lélekemelő műalkotásait, majd a Holló László Emlékház és Galéria képeit csodálhatták meg az érdeklődők. A sétát a Hagyományőrző és Oktatássegítő Tájházban zárták a látogatók, ahol a nemrég konzervált, gazdagon díszített mángorlókat is meg lehet tekinteni, de korabeli viseletekbe bújva fotókat is lehet készíteni – tájékoztatta lapunkat ifj. Kovács Géza, a tájház vezetője.

KM
hirdetés