PR cikk

2019.07.25. 09:58

Amit a gázgrill karbantartásáról tudni érdemes

A hosszú, meleg nyári esték eljövetele egyet jelent a grillezési szezon kezdetével. Kevés jobb programot lehet ilyenkor annál elképzelni, mint egy családi körben vagy baráti társaságban eltöltött este, miközben finom ételek ínycsiklandozó illata terjeng a levegőben.

Ezeknek a remek alkalmaknak az elmaradhatatlan kelléke a grillsütő. Nélküle ugyanis nehéz azt kivitelezni, hogy a bepácolt és előkészített nyers húsokból finom készételek legyenek. Egy rendkívül értékes kellék tehát, ami a hosszú élettartamának megőrzése érdekében rendszeres odafigyelést igényel.

Rövid bejegyzésünkben tehát azt mutatjuk meg, amit a gázgrill karbantartásáról tudni érdemes.

Olajozással a rozsdásodás ellen

Az egyik legfontosabb teendő megolajozni az öntöttvas grillrácsot, elvégre ezzel a művelettel elejét tudjuk venni a nemkívánatos rozsdásodásnak. Ezt érdemes megtenni egyből a készülék megvásárlását követően, valamint később minden egyes használat után.

Az új grillsütőt nagyjából húsz percig érdemes közepes fokozatra kapcsolni, majd pedig a kikapcsolás után ecsettel vagy szórófejjel egy vékony rétegnyi főző olajat célszerű eloszlatnunk a rács teljes felületén.

Egy-egy grillezés után pedig szintén közepes fokozaton működtessük a sütőt nagyjából tíz percig, hogy a különféle ételmaradékok leégjenek a felületről. Kikapcsolás után pedig ugyanúgy vékonyan olajozzuk be a rácsot.

Ami az olaj jellegét illeti, leginkább a növényi, olíva-, repce-, illetve napraforgóolajok, esetleg a növényi zsiradék lehet jó választás.

Tanácsok a gázgrill tárolására

Amikor véget ér a sütögetés, a gép kihűlt, akkor fontos alaposan megtisztítani azt. Erre a célra a rozsdamentes acél grillkefe kiváló eszköz. Szintén le kell pucolni a grillsütő oldalsó részét, valamint a csepptálcát is. A gép belsejéből porszívó segítségével a morzsákat, kisebb ételmaradékot, illetve a hamut is el lehet tüntetni.

A tárolás kapcsán nagyon fontos, hogy száraz, meleg helyen történjen. Hogyha az olajozás mellett a hosszabb ideig nem használt sütőnek megfelelő körülményeket biztosítunk, azzal nagyban növelhetjük az élettartamát.

Mit lehet tenni akkor, ha a grillezett ételeken fekete korom jelenik meg?

Ez a nemkívánatos jelenség arra utal, hogy vagy a gázégőn lévő perforáció tömődött el, vagy maga a sütő szorul alapos takarításra.

A probléma megszüntetése érdekében először a gázégőt célszerű megvizsgálni. Hogyha azt látjuk, hogy a nyílások eltömődtek, akkor egy puha sörtéjű kefe segítségével könnyen meg tudjuk tisztítani. Ez a lépés a legtöbbször segít megszüntetni az ételeken megjelenő kormot.

Emellett természetesen nem szabad megfeledkezni a sütő rendszeres takarításáról és ápolásáról, amivel nemcsak az eszköz élettartama növelhető, hanem az elkészített ételek is finomabbak lesznek.

(PR cikk)

Címkék#alh_szon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában