Kipróbálják, milyen kutatónak lenni

Kipróbálják, milyen kutatónak lenni
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Immár ötödik alkalommal rendezi meg egyhetes nyári táborát a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. Mintegy száz, a természet- és mérnöki tudományok iránt érdeklődő középiskolás tölti kutatással a július 2. és július 7. közötti időszakot.

A legmodernebb műszerekkel, a természettudományos kutatómunka és a mérnöki fejlesztések sajátosságaival, valamint Debrecen környékének természetföldrajzi látnivalóival ismerkedhetnek meg a TTK nyári táborának résztvevői.

A Dunától keletre számos középiskolát meg tudtak szólítani a szervezők, így közel negyven középiskolából érkeztek diákok a debreceni táborba, hogy kipróbálják, milyen kutatónak lenni.

– A diákok délelőttönként kutatási projekten fognak dolgozni, délutánonként pedig megismerkednek a kar öt intézetével. A matematikai, a fizikai, a biológiai, a kémiai és a földtudományi intézet vendégül látja mind a száz diákot, bemutatják nekik azt, milyen tudományterületekkel foglalkoznak, milyen kutatási témáik vannak – ismertette a tábor menetét dr. Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja.

tt-1Fotó: Molnár Péter

Jelentkezéskor témákat kínáltak fel a középiskolásoknak, a választás után pedig egy-egy projekten két-három fős csoportokban dolgoznak a diákok, hogy megtapasztalhassák, milyen csapatban dolgozni. A paletta igen széles, a kutatási témák között szerepel többek között a növények biológiája, a tumorsejtek növekedése, a villamosenergia-hálózatok részletei, vagy akár az atommag fizika problémái.

– A tábor egyik fő motivációja, hogy a hallgatók egy jelentős százaléka nálunk folytassa a tanulmányait. Úgy is erősítjük az elköteleződésüket, hogy felkínáljuk annak lehetőségét, hogy a megkezdett a projekteket folytathatják nálunk a tábor után.

Nagyon sok kiváló hallgatót nyertünk már a tábor segítségével”

– beszélt a tábor hozadékáról dr. Kun Ferenc.

HBN
hirdetés