Kirakatokat lehet “örökbefogadni” az V. kerületben

Fiatal művészek állíthatnák ki munkáikat üresen álló kirakatokban Budapest belvárosában, ha az V. kerület képviselőtestülete jóváhagyja a tervet.

Az ötletgazdák szerint ezzel a városképet is javítani lehetne, miközben az alkotók lehetőséget kapnának, hogy megmutassák tehetségüket.

Művészeti pályázatot írna ki üresen álló üzlethelyiségeinek kirakataira Belváros-Lipótváros önkormányzata – jelentette be Steiner Pál polgármester szerdán, egy üresen álló Sas utcai üzlethelyiség előtt. Ha a képviselőtestület elfogadja a javaslatot, a bérlő nélküli kirakatokba művészek, ipar- és képzőművész hallgatók, iskolások alkotásai költözhetnének. A polgármester a városkép javulását várja a kezdeményezéstől.

Az “örökbefogadási” akcióval a belváros üresen álló, “gazdátlan” helyiségek porosodó kirakatainak adna új életet az önkormányzat. Ugyanakkor a helyi művészek, fiatal alkotók lehetőséget kapnak alkotásaik széles körű bemutatására, hiszen a kirakatok többsége frekventált, turisták által is látogatott utcákra néz. Előzetes becslések szerint 200 kirakatról lehet szó.

Az elképzelések szerint a pályázaton politikai szervezetek kivételével részt vehetnének nonprofit szervezetek (pl. iskolák, egyesületek, társadalmi szervezetek); a pályázat nyertesei a kirakatokat ingyenesen vehetnék birtokba azzal a feltétellel, hogy kötelesek azt rendszeresen takarítani, “berendezni” és folyamatosan gondját viselni.

A határozott időre használatba kapott kirakatokra vonatkozó szerződés azon a napon megszűnik, amikor az ahhoz tartozó helyiségre az önkormányzat bérleti vagy használati szerződést köt. Így biztosított a kirakatok folyamatos használata és rendben tartása.

A beérkezett pályázatokról a polgármesteri hivatal illetékes szakosztályainak véleményezését követően a képviselőtestület dönthet az önkormányzat vagyonával való gazdálkodásról szóló helyi rendelet alapján.
hirdetés