Kirándulás a fecskeparadicsomba

Nászidőszakban nyüzsög a telep
Nászidőszakban nyüzsög a telep
Szabolcs – Az idén hatodik alkalommal hajóztak a partifecskék utolsó mentsvárához.

Partifecske-hajózást rendezett a vonuló madarak világnapján, május 14-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A hagyományos program célja a veszélyeztetett madárfaj bemutatása a párválasztás látványos időszakában, amikor a hajó, a nézők feje fölött nyüzsög az udvarlási lázban égő partifecskék többezres felhője.

– Drámaian lecsökkent valamennyi fecskefajunk egyedszáma, közülük is a partifecskék vannak a legnagyobb veszélyben: a ’90-es évek óta a tiszai állományuk tíz százalékra zsugorodott – kezdte előadását a tokaji kikötőt elhagyva dr. Szép Tibor, a program ötlet- és házigazdája.

Európa legnagyobb kolóniája

– A legnagyobb veszélyt a ­klímaváltozás jelenti számukra, ugyanis egyre korábban jön a tavasz, és mire – genetikailag kódolt időben – megérkeznek a fecskék, már nem marad elég rovar a fiókák etetéséhez – folytatta az ornitológus, aki 1986 óta végzi a faj tudományos vizsgálatát az MME nyíregyházi csoportjának élén.

– A fészkeléshez szükséges szakadópartok eltűnése is jelentős tényező; napjainkban a legjelentősebb állomány a Tiszalök–Záhony közötti szakaszon fészkel, a Tisza középső és alsó részéről már szinte eltűntek ezek a madarak. Európa legnagyobb partifecske-kolóniája megyénk határán, Szabolcs és Zalkod között található. Itt segítségre is számíthatnak: a Nyíregyházi Egyetem hallgatói ásóval alakítják fecskebaráttá a Tisza partját azokban az években, amikor elmarad az áradás.

A mintegy kétórás hajóút alatt az érdeklődők számos érdekességet tudhattak meg a partifecskék életéről, a fecskekutatás módszereiről, ráadásul más ritka madarakat is megfigyelhettek: rétisasnak, fekete gólyának és jégmadárnak is örülhetett a rossz idő ellenére is szép számú közönség.

Pelenkát a madaraknak!

– Sajnos a többi fecskefaj helyzete sem rózsás, ráadásul – bár védett madarakról van szó – gyakran verik le a fészkeiket a piszok miatt. Erre is van megoldás: a fecskepelenka. Bár némi kényelmetlenséggel jár, közös felelősségünk a fecskék költésének segítése, hogy unokáink is láthassák őket – figyelmeztetett dr. Szép Tibor.

KM-HP

Címkék: , ,hirdetés