Kis híján megismétlődött az olaszliszkai borzalom Szabolcsban

Akt.:
Kis híján megismétlődött az olaszliszkai borzalom Szabolcsban
© Illusztráció: getty images
Piricse – Szerencsére ezúttal egy járókelő megakadályozta a tragédiát.


Június 12-én Piricsén haladt egy autó, amikor egy ittas nő hirtelen a személygépkocsi elé lépett, és bár az autó vezetője fékezett, elütötte. A férfi kiszállt, hogy segítsen, de a szintén ittas vádlottak betörték a szélvédőt, megpróbálták kirángatni az autóból őt és a feleségét. Az eseményeknek egy járókelő vetett véget. A rendőrség másnap őrizetbe vette a vádlottakat, akiket a Nyírbátori Járási Ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állított. Az ügyész csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta a két férfit, akiket a bíróság két év tíz hónap, illetve három év börtönbüntetésre ítélt.

A közvélemény emlékezetében élénken él Szögi Lajos esete – a tiszavasvári tanárt Olaszliszkán lincselték meg, a gyerekei szeme láttára. Dr. Toma Attila sajtószóvivő lapunknak azt mondta, a bíróság az ítélet meghozatalával azt fejezte ki, hogy az ilyen jellegű cselekmény elkövetőit ki kell emelni a társadalomból, velük szemben a büntetési célok csak komoly szankció kiszabásával érhetők el.

Két napon belül bíróság elé állította a Nyírbátori Járási Ügyészség azt a két piricsei férfit, akik a családtagjuk elgázolása után a balesetet okozó gépkocsi vezetőjére, illetve annak utasaira támadtak.

– A vádirat lényege szerint a sértett gépkocsijával június 12-én, vasárnap a kora esti órákban Piricse egyik utcáján szabályosan közlekedett, vele utazott a felesége és a 9 éves kisfia is. A menetirány szerinti bal oldalon egy 4-5 főből álló gyalogos csoport haladt, akik közül egy ittas nő hirtelen a személygépkocsi elé lépett, a férfi a fékezés ellenére sem tudta elkerülni a balesetet, így a nőt elütötte, aki a földre esett – közölte az ügy előzményeiről dr. Zsíros Zsolt megyei főügyész.

A vádlottak fellebbeztek

A sofőr azonnal kiszállt és segítséget akart nyújtani a sérültnek, azonban a szintén ittas állapotban lévő vádlottak – egyikük az elgázolt nő férje, másikuk pedig a testvére – kővel betörték a gépkocsi szélvédőjét. Ezt követően megpróbálták kirángatni az autóból az oda visszamenekült férfit és a feleségét is.

Az eseményeknek egy járókelő vetett véget, aki az egyik vádlottat elhúzta a gépkocsitól, miközben a sértett tolatni kezdett a járművel, de nem vette észre, hogy az autót rugdosó másik vádlott lába beakadt a betört szélvédőbe. A vádlott a földre került, a sértett áthajtott a földön fekvő vádlott lábán. Ekkor már 10–15 fős csoport vette körül a gépkocsit, akik szintén hangoskodtak és támadóan léptek fel a járműben tartózkodókkal szemben.

A gépkocsi vezetőjének házastársa 8 napon belül gyógyuló, zúzódásos sérüléseket szenvedett, a járműben 180 ezer forint kár keletkezett.
– A rendőrség másnap őrizetbe vette a két vádlottat, akiket a Nyírbátori Járási Ügyészség gyorsított eljárásban június 14-én a Nyírbátori Járásbíróság elé állított. Az ügyész csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta a két férfit, akiket a bíróság két év tíz hónap, illetve három év börtönbüntetésre ítélt, egyidejűleg az előzetes letartóztatásukat is elrendelte. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak enyhítésért fellebbeztek – ismertette a megyei főügyész.

KM
hirdetés