Kis híján tojástengerbe fulladt egy mátészalkai kereskedő – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

„Gépesítették a rakodást az ERDÉRT mátészalkai fatelepén” – adtuk hírül ötven évvel ezelőtt
„Gépesítették a rakodást az ERDÉRT mátészalkai fatelepén” – adtuk hírül ötven évvel ezelőtt - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es, és 1977-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1947. december 28., vasárnap
A tojáskereskedő balesete

Nem mindennapi szerencsétlenség történt a napokban: M. Imre és G. Hugó mátészalkai tojáskereskedő autója összeütközött. A karambol következtében mindkét autó súlyosan megrongálódott és a G. autóján lévő nyolcezer tojás egytől egyig összetört, valóságos tojástengerben úszott a két autó roncsa. A szerencsétlen G. Hugó amellett, hogy csaknem belefulladt a tojásba, kar- és koponyatörést szenvedett.

1947. december 31., szerda
Nyíregyháza ajándéka Sztálinnak

Tegnap délelőtt tartotta évi utolsó ülését a városi tanács Fazekas János elnökletével. A polgármester bejelentése alapján úgy döntött a városi tanács, hogy vagy pergamenre, vagy kutyabőrre írott, díszes jegyzőkönyvkivonatot készíttetnek egy nyíregyházi művésszel a városi képviselő-testület azon üléséről, amelyen megemlékeztek a Szovjetunió 30 éves fennállásáról. A jegyzőkönyvkivonatot Nyíregyháza város megküldi Sztálin generalisszimusznak.

Hatvan éve írtuk
1957. december 28., szombat
Whisky Sóstóhegyről

Whiskyt készített az elmúlt napokban Anglia részére a sóstóhegyi szeszgyár. A várostól alig nyolc kilométerre, bogárhátú házak szomszédságában dolgozik ez a kevesek által ismert, korszerűen berendezett szeszüzem. Teljesítménye és az innen kikerült szesz minősége országos viszonylatban is kitűnő. Naponta 900–1000 liter, havonta 25–30 ezer liter szeszt továbbítanak a kisvárdai finomítóba. Az ünnepek közeledtével gyors ütemben főzték a kiváló likőrök készítésére is alkalmas szeszt, naponta 1300 literre rúg a kukoricából, rozsból és burgonyából előállított mennyiség. A visszamaradt melléktermékeknek a sóstóhegyi szövetkezetek veszik hasznát, naponta száz hektoliter moslékot szállítanak el a szeszgyárból.

Ötven éve írtuk
1967. december 30., szombat
Az első villanyvonat Záhonyba

Hazánk, egész népgazdaságunk szempontjából rendkívüli eseményre került sor pénteken Szabolcs-Szatmár megyében. E napon adták át rendeltetésének a tervezett határidő előtt elkészült Nyíregyháza–Záhony közötti villamosított vasútvonalat. E 65 kilométer hosszú vonalszakasz villamosításának befejezése egyúttal azt jelenti, hogy december 29-étől hazánkon kelet-nyugati irányban, Záhonytól Hegyeshalomig korszerű vonóerő gyorsítja a személy- és teherforgalom lebonyolítását. A nyíregyházi ünnepségen dr. Csanádi György közlekedés- és postaügyi miniszter vágta át szalagot. Pontban 13 óra 30 perckor futott be a küldöttséget vivő vonat a záhonyi pályaudvarra, ahol több ezer ember gyűlt össze az ünnepi eseményre. Néhány perc múlva a Szovjetunió felől is megérkezett az a vonat, amely a testvéri ország küldötteit hozta a záhonyi ünnepségre. „Harminchárom évvel ezelőtt a Horthy-Magyarország tőkés és földbirtokos urai az első villanyvasutat nyugat felé építették ki. Nem a véletlen műve, hogy népi államunk kelet felé, a világ első és leghatalmasabb munkás-paraszt állama felé építette tovább a villanyvasutat, amely még gyorsabbá, hatékonyabbá teszi hazánk és a Szovjetunió közötti gazdasági vérkeringést” – mondta ünnepi beszédében Orosz Ferenc elvtárs, a megyei pártbizottság első titkára. „A magyar vasút 120 éves történetében is fordulópont ez a nap. Immár hazánkban is a korszerű vonóerő van túlsúlyban, a gőzvontatás mindinkább háttérbe szorul. A villamosítás nyomán az olykor hat–hét órás utazási idő három órára csökken a főváros és a távoli Szabolcs között, mindemellett a mezőgazdasági termelést is eredményesebbé teszi a gyors járású villanyvonat, hiszen a termelvények frissebben juthatnak rendeltetési helyükre. Amíg 1945-ben csupán három vágány volt Záhonyban, s itt külkereskedelmünknek csupán 0,1 százalékát bonyolították, addig napjainkban hazánk külkereskedelmi szállításainak több mint egyharmada halad át ezen a határállomáson” – fogalmazott dr. Csanádi György miniszter elvtárs. Az ünnepségen részt vett Fock Jenő miniszterelnök elvtárs is.

Negyven éve írtuk
1977. december 25., vasárnap
Ellopta a műemlék könyvet

Ittasan ment be a nyíregyházi görögkatolikus templomba a hónap elején C. László. A főoltár mögé ment, felgyújtotta a villanyt, majd felvette a műemlék, rézveretes, csatos, bőrkötésű evangéliumos könyvet. A templomban lévő két asszony figyelmeztette a sekrestyést, de C. azt mondta neki: ezzel a könyvvel akarja megvárni a misét. A sekrestyés végezte a dolgát, s mikor nem figyelt oda, C. a könyvvel együtt eltávozott. Első útja a Halászcsárdába vezetett, itt egy felszolgálónak mondta el, hogy eladná a könyvet. Aztán a Marika presszóba ment, végignézett a vendégeken és úgy találta, hogy nem akad vevő az értékes portékára. A következő állomás a Körút étterem volt, de míg itt vevőt keresett, egy nyomozó érkezett a helyszínre. „Majd én megveszem” – szólt, aztán elvette az evangéliumos könyvet, a templomi tolvajt pedig előállította a rendőrségre.

KM
hirdetés