Kis Petőfi azt üzente

Kis Petőfi azt üzente
Már csak azok voltak a nyíregyházi március 15-ei ünnepség után a Kossuth téren, akik jó régen találkoztak egymással, és volt miről diskurálniuk, no meg persze néhány Duracell-nyusziként felhúzott gyerek kergette a galambokat, amikor hirtelen egy tízéves forma kisfiú felpattant a Kossuth-szoborra, és teli torokból elszavalta a Nemzeti dalt. Pontosan úgy, ahogy Petőfi Sándor tehette azt 169 évvel ezelőtt. Bodnár Tibor jegyzete.


Mindig irigyeltem az olyanokat, akik szeretnek szerepelni, és nincs lámpalázuk attól, ha ki kell állniuk az emberek elé. Mivel én nem vagyok ilyen, az iskolai műsorokon nem osztották rám a főszerepet, még azt is sikerült elrontanom egy november 7-ei megemlékezésen, hogy a forgatókönyvben előírtnál kevesebbszer emeltem magasba a dicső 1917-es évszámot…

Most már olyan időket élünk, amikor a valódi hőseinket magasztalhatjuk. A kisfiú ezzel a színrelépéssel ártatlanul is üzent, hogy miként kell ünnepelni. Fel kell vállalni magunkat, a múltunkat, a dicső elődöket. Nem pedig mindenféle politikai üzenettel telekürtölni az ünnepet. Ezért is járt a kis Petőfinek a taps, nem csak a remek produkciójáért.

Bodnár Tibor
hirdetés