Kisarnál megrongálódott a töltés

A Felső-Tisza kárpátaljai vízgyűjtőjén átlagosan 7-8, az erdélyin 4-5, a hazain 7-9 mm csapadék hullott, folyóinkon jelentős árhullámok vonulnak le – tudtuk meg Bodnár Gáspártól, a Fetikövízig igazgatójától.

A Tiszán újabb árhullám indult el, melyet Tiszabecsnél már érzékeltek. Tivadartól Dombrádig még apad a folyó, Tiszabercelnél hétfőn reggel 625 cm-en tetőzött. A Tisza bal parti és a Lónyai-főcsatorna torkolati jobb parti védvonalai mentén 36,7 km-en, Nagyhalász–Gávavencsellő–-Buj között továbbra is érvényben van az I. fokú árvízvédelmi készültség.

A Kraszna végig apad, Ágerdőmajornál hétfőn reggel 478 cm volt a vízállás, Kocsordnál pedig az éjszaka folyamán tetőzött a folyó I. fokú készültségi szinten.

Vízügyes tennivalók

Mi a feladata a vízügyi szakembereknek I. fokú készültség esetén? – kérdeztük Bodnár Gáspártól.

– Kijavítjuk a megrongálódott töltéskoronát, őr- és figyelőszolgálatot tartunk, ellenőrizzük a zsilipeket, összegyűjtjük és eltávolítjuk a töltésre kirakódott uszadékot és hulladékot. Folyamatosan elvezetjük a töltés alatt átszivárgott vizet. A Kisarnál megrongálódott töltésrézsű burkolatjavítása lokális III. fokú készültség mellett folyik.

Az előrejelzés szerint újabb csapadék várható, ami további vízszintemelkedést válthat ki folyóinkon.

Belvízzel elöntött terület 19 500 ha
Ebből szántó, vetés 7400 ha
A legtöbb belvíz Felső-Szabolcsban és a Beregben
van
Átemelt belvíz 2 millió m3
Védekező település
18

– Györke László –
hirdetés