Nagyvilág

2016.01.13. 16:53

Isztambuli robbantás - A török sajtó egybehangzóan elítélte a történteket

Isztambul - A török sajtó szerdán egybehangzóan elítélte, barbár és alattomos tettnek minősítette az előző napi véres isztambuli robbantásos merényletet.

Isztambul - A török sajtó szerdán egybehangzóan elítélte, barbár és alattomos tettnek minősítette az előző napi véres isztambuli robbantásos merényletet.

A legjelentősebb kormánypárti napilap, a Sabah címoldalán Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentését emelte ki, amely szerint Törökország jelenleg a térségben tevékenykedő terroristák első számú célpontja. Az újság megnevezte az elkövetőt, akinek a személyét korábban hivatalos források nem erősítették meg. A lap szerint Nabil Fadlit ujjlenyomata alapján azonosították a hatóságok. A férfi 28 éves szíriai állampolgár volt, idén január 5-én érkezett Törökországba a szíriai határon, ahol - miután ujjlenyomat-mintát vettek tőle - menekültként regisztrálták.

A Posta című független napilap kiemelten foglalkozott azzal, hogy a terrorakció külföldi turistákat, az újság megfogalmazásában Törökország "vendégeit" sújtotta. A lap rávilágított arra, hogy a vallásra hivatkozó Iszlám Állam dzsihadista szervezet - amelyet a török hatóságok a támadás elkövetésével vádolnak - közvetlenül az iszlám egyik szimbólumának számító 400 éves Kék mecset mellett hajtott végre öngyilkos merényletet. A Posta leírta, hogy a német turisták előző este érkeztek Isztambulba, két napot töltöttek volna a nagyvárosban, majd Dubajba folytatták volna útjukat. A kirándulócsoport tizennégy tagja úgy menekült meg, hogy ők a robbantás pillanatában éppen a közeli boltokban vásároltak - számolt be az újság a részletekről.

A Hürriyet című ellenzéki napilap érzékletes módon, helyszíni beszámolókat közölve ismertette olvasóival az eseményeket. Az újság címlapján közölte Sibel Satiroglu idegenvezető rövid visszaemlékezését.

A Zaman című című iszlamista-konzervatív napilap arra emlékeztetett, hogy bár tavaly mintegy 150-en estek öngyilkos merényletek áldozatául Törökországban, a támadások pontos hátterére még mindig nem derült fény. Az újság előkelő helyen foglalkozott a terrorakció külföldi visszhangjával, így azzal, hogy a nemzeti közösség Törökország oldalán áll a terrorizmussal szembeni harcban.

A Milliyet című ellenzéki napilap címoldalán a "Je suis Istanbul" szalagcímmel hirdette az áldozatok iránti együttérzését. A sajtóban és a közösségi portálokon a hasonló feliratok először a Charlie Hebdo című szatírikus francia hetilap szerkesztősége elleni, tavaly január 7-i párizsi dzsihadista támadás után jelentek meg, "Je suis Charlie" formában.

A Sözcü című, szintén ellenzéki napilap a hatóságok azon lépését bírálta, hogy már egy órával a merénylet után hírzárlatot rendeltek el. Az újság felháborodásában a vonatkozó irat fényképét is közölte.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!