Kiskörút az Országzászló téren át?

Kiskörút az Országzászló téren át?
A körút problémáját húsz éve le kellett volna zárni, azóta fel is épült volna – írja levelezőnk.  Kapcsolódó fórum téma

Miután elkezdődött az Országzászló tér köztéri alkotásainak átrendezése, többen céloztak arra, hogy a tér útépítés áldozatává eshet. Hajtó József magából a Bencs Tervből idéz a levelében:

„Azt hiszem, itt rejlik a válasz az utóbbi napok történéseire: „a projekt a szűk belváros öt objektumát érinti: (1) a Bethlen Gábor utca – Síp u. – Egyház u. találkozását, az itt kialakítandó új csomópontot, (2) az innen a Zrínyi Ilona utca felé átvezető utat a Kálvin térrel.  (3) A Zrínyi Ilona utcát, (4) az Országzászló teret, (5) a Szarvas u – Széchenyi u. – Iskola u találkozását, az itt kialakítandó forgalmi csomópontot. Ennek a területnek a teljes rehabilitációja lezajlik, és így alkalmasabbá válik a lakosság, az itt közlekedők, az ide érkező idegenek fogadására.”

Remélem, a teljeskörű parkrekonstrukció nem a növényzet teljes kiirtását és újratelepítését jelenti! Jó lenne egy látványtervet közkinccsé tenni, hogy kiderüljön, miről is van szó. Vagy jobb, ha nem tudjuk?”

Aki attól fél, hogy feltúrják az Országzászló teret, annak igaza lehet – írja Lányi Botond. – A Bencs-program IF 03 Kiskörút II.B. ütemben szerepel az Egyház utcától a Szarvas utcáig. Szerencsére tervezés 2009-ben, megvalósítás 2012-ben – addig bőven van idő szólni. Ha emlékezetem nem csal, akkor láttam ezt a fajta kiskörút nyomvonalat, amely überelte a Debreceni útba a Hatzel térről való csatlakozást (spirál alakú kiskörút) a magas szanálási költségek miatt.”

Belvárosi mementó

„Nagyon egyet tudok érteni azokkal, akik a városra jellemző különlegességet, a terek füzérét féltik – teszi hozzá Marik Sándor. – Ha meg lehetett tenni azt, amit a Könyvtár–Művelődési Ház közötti rész beépítésével történt, ha meg lehet tenni, hogy a kiterebélyesített Országzászló teret két évtizeden belül felvágák-átvágják, akkor bármit meg lehet, és akkor már régen rossz.

A legnagyobb baj az, hogy ha egy tehetséges alkalmazott meggyőződésből akar keresztül vinni valami rosszat, és nincs olyan elöljárója, aki időben megállítja.

A körút-problémát húsz éve le kellett volna zárni, azóta fel is épülhetett volna mindannyiónk örömére. A belvárosi Síp utca–Egyház utca húsz évig, vagy még tovább tartó sanyarú állapota mementó, erre készülhetünk fel a déli szakaszon, csak még tovább és még hosszabb útvonalon.”

– Zajácz D. Zoltán
hirdetés