Kiskutyák a csempészek fogságában

Kiskutyák a csempészek fogságában
Fajtatiszta, pár hetes kiskutyákat csempészett hazánk területére két ukrán állampolgár. Az ukrán-magyar határon sikerült átjönniük, ám a határtól nyolcvan kilométerrel távolabb egy ellenőrzés során lebuktak.  Kiskutyák a csempészek fogságában 2006.06.12.

A nem mindennapi vámosfogásról Kupecz József pü. százados a Vám-és Pénzügyőrség Észak-Alföldi Regionális Parancsnokságának sajtószóvivője tájékoztatta lapunkat.

Elmondta: Nagycserkesz térségében hétfő hajnalban a Nyíregyházi Fővámhivatal Mobil Csoportjának járőrei két ukrán rendszámú személygépkocsit állítottak meg a 36-os számú főúton. A két gépkocsi csomagterében összesen 35 darab, pár hetes francia és angol bulldog kiskutya volt összezsúfolva ketrecekben és dobozokban. A járművek külföldi vezetőinél a kutyák azonosítására vonatkozóan csak ukrán nyelvű oltási bizonyítványok voltak, amelyek között volt olyan is, amit még 2005-ben állítottak ki.

Karanténban a csempészett kiskutyák

Két ukrán állampolgár ismeretlen származási helyről fajtatiszta kiskutyákat csempészett Magyarország területére értékesítés céljából. Az élő szállítmánnyal Nagycserkesznél buktak le kutya kereskedők.

A szemmel láthatóan meggyötört állatoknak nem volt állat útlevelük és nem rendelkeztek sem tetoválással, sem azonosító chip-vel. A sofőrök elmondták, hogy a kiskutyákat Ukrajnából csempészték be és Magyarországon akarták eladni 80-150 ezer forint értékben.

A pénzügyőrök a két ukrán sofőrrel szemben csempészet bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eljárást vezettek be, a 35 darab kiskutyát pedig a nyíregyházi székhelyű Állatbarát Alapítványnál helyezték el, ahol előreláthatóan karanténba helyezik őket.

– Viszonylag jó állapotban kerültek hozzánk a kiskutyák, a csontjuk gyenge, így azonnal csonterősítő tablettákat kaptak. Az előírás szerint azonnal karanténba kerültek, nem érintkezhetnek senkivel, így nem is látogathatók – tudtuk meg Lencsés Brigittától az Állatbarát Alapítvány Állatotthon vezetőjétől, majd így folytatta: a karantén időtartama lehet 90 nap is, de az illetékesek kevesebb időtartamot is meghatározhatnak az állatok állapotától függően. A kiskutyák további sorsáról is az illetékes hatóságok döntenek majd.

– Fullajtár András –
hirdetés