Kiss Péter és Hiller az egyházügyről

Az egyházi ügyek rendezését sorolta legsürgősebb teendői közé Kiss Péter, a szociális és munkaügyi tárca miniszter-jelöltje keddi meghallgatásán. A testület Hiller Istvánt, az oktatási tárca várományosát is meghallgatta, aki azt mondta, az egyház ügyeibe nem kell beleavatkozni.

Kiszámíthatóvá, átláthatóvá és ellenőrizhetőbbé kell tenni az egyházi intézmények finanszírozását – mondta Kiss Péter. A támogatás nem lehet éves politikai viták tárgya, hanem fix összegű normatívák alapján kell odaítélni, a szektorsemlegesség elve alapján. A kiegészítő normatív támogatás körüli “cirkuszt” pedig azonnal meg kell szüntetni – fogalmazott a politikus, akit végül 10/7 arányban, egy tartózkodás mellett támogatott a testület.

A bizottság Hiller Istvánt, az oktatási tárca várományosát is meghallgatta. A politikus azt mondta: az államnak nincs szüksége egyházpolitikára, csak az egyházakkal való kapcsolattartásra. Hillert az oktatási és kulturális tárca alá rendelné az egyházügyet, ahol közvetlenül a miniszteri titkárság hatáskörébe tartozna. A miniszter-jelölt szerint a finanszírozási problémák többségét az 1997-es úgynevezett vatikáni szerződés eltérő értelmezései adják. Ennek tisztázása érdekében amint lehet egyeztetést kezdeményez az egyház képviselőivel. Az első ilyen tárgyalás júniusban lehet – mondta a miniszter-jelölt.
hirdetés