Kisütötték: csökkenjen a pékáruk áfája is!

Melegen tartják kezdeményezésüket a pékek
Melegen tartják kezdeményezésüket a pékek - © Fotó: ÉKN-illusztráció
Nyíregyháza – Regionális egyeztetést tartottak Nyíregyházán a kedvezményt sürgető pékségvezetők.

Jövőre csökken a tej, a tojás és a baromfihús általános forgalmi adója, a kenyéré azonban nem. Ezt kifogásolják, és egyúttal szorgalmazzák a kormányzati beavatkozást a Magyar Pékszövetség tagjai. Szerdán a nyíregyházi John Bull különtermében egyeztették álláspontjaikat a szabolcs-szatmár-beregi és a borsod-abaúj-zempléni pékségvezetők. Sütött róluk: egyet akarnak.

– A Magyar Pékszövetség azt kéri, hogy kenyérre és a pékárura is a kedvezményes áfakulcs vonatkozzon – jelentette ki Lakatos Tibor, az országos szervezet alelnöke, regionális elnöke. – Nem újkeletű a felvetésünk, hiszen szövetségünk több mint két éve már kezdeményezte a különböző minisztériumoknál, hogy csökkentsék a sütőipari termékek áfakulcsát. Azért is lenne ildomos lépni, mert egyértelmű, hogy az alapvető élelmiszerek rangsorában a legelső helyen a kenyér szerepel. És korántsem azért mondjuk ezt, mert elfogultak lennénk.

Lakatos Tibor hozzáfűzte:
– Az áfacsökkentés azért is fontos, mert a feketegazdasággal szembeni fellépésnek az eszköze. Tanulmányokkal támasztottuk alá: ha alacsonyabb az áfa, növekedhet a fogyasztás, és ezzel párhuzamosan a termelés is megpezsdülne az ágazatban. Lám, a sertéshús áfájanak csökkentésével az év első két hónapjában 7 százalékkal nőtt a forgalom…

KM–LTL

Címkék: , , ,hirdetés