Kisvárda értékei, fotók a Néprajzi Múzeumból

Kisvárda értékei, fotók a Néprajzi Múzeumból
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – A Néprajzi Múzeum gyűjteményében 1910–20–as évekből Kemény György gyűjtötte össze őket Kisvárdán a régi fotókat, ismeretlen fotós által készített felvételeket. Ez időben, az 1920–as években, több fotográfus is működött Kisvárdán.

–A Kisvárdai Település Értéktár Bizottságának elnöke, Néző István helytörténész–könyvtáros, a Néprajzi Múzeumban őrzött mintegy négyszáz felvételből 84 darabot válogattam /500 Ft/db,/ ezért csak ennyit a Kisvárdai Települési Értéktár Bizottság nevében és költségére, többre nem volt fedezett –mondta Néző István. De ekkor még csak digitális képet kaptam, ebből 44–et előhívattam, szintén a bizottság fedezte az árát, ebből 40–lett ki is állítva. Jó volna, ha a teljes képanyag a helytörténeti, értéktár gyűjteményébe kerülne, ezzel is gazdagítva Kisvárda történelmi helyi értékeit –mondta az Értéktár Bizottság elnöke.

A negyven képből álló kiállítást Ratkó Lujza főiskolai docens, néprajzkutató nyitotta meg.

A világ régi üzenete

–A képek az évszázad, az akkori évek polgári öltözködési kultúráját, az akkori hiteles viseletet, a régi világ üzenetét, s azt, amit ma nem tapasztalunk az emberi arckifejezéseket, akik komoly arccal néznek farkasszemet az objektívvel, a világgal, a tartós méltóság a személyiségek részéről – mondta megnyitójában a néprajzkutató, Ratkó Lujza.

Szívesen várják az értéktár gyűjteményének támogatóit, a város történelmének, hagyományainak gazdagítására, információkkal és anyagi támogatásokkal, hogy mihamarabb létrejöhessen, egy tájház, vagy várostörténeti múzeum, ahol egy állandó kiállításban ki lehetne rakni a város értékeit, mint a fotókból álló, s látható, hordott népviseletet és a polgári viseletet, az értéktár gyűjteményének gyarapítására.

– Vincze Péter –
hirdetés