Nyíregyháza hírei

2013.08.17. 11:55

Kőműveseket képeztek a szabadulás előtt álló rabokból

Ófehértó - A börtönviseltek nem a nulláról, hanem a mínuszból indulnak, és sokkal többet kell bizonyítaniuk.

Ófehértó - A börtönviseltek nem a nulláról, hanem a mínuszból indulnak, és sokkal többet kell bizonyítaniuk. Egy régi fűrészüzemből nívós gasztronómiai udvar lesz Ófehértón egy maroknyi, de annál lelkesebb kőműves brigád keze munkája nyomán, Bacskai Zsolt építésvezető irányítása alatt. A szakmunkások egy része börtönből szabadult elítélt, ők nem mindennapi esélyt kaptak az újrakezdésre a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete 2011-től 2014-ig tartó, börtönviseltek reintegrációját segítő uniós pályázati programja keretében.

Nem könnyű az újrakezdés

– A programra jelentkező, szabadulás előtt álló rabok egy 8 hónapos, elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt a tiszalöki börtön falai között. Összesen 18-an tettek OKJ-s vizsgát, a 10 kiválasztottból ötnek már letelt a büntetése, ők a 6 hónapos foglalkoztatást nyújtó konzorciumi partnernél álltak munkába napi 8 órában. A három legjobban teljesítő szakmunkást további 6 hónapig továbbfoglalkoztatja majd a RózsaÉP Kft. – mondta el Jóni Kata szakmai vezető.

– Minden kezdet nehéz, szokták mondani, s ez igaz az újrakezdésre is. A lelkes, dolgozni vágyó börtönviselteknek mi, mentorok segítettünk abban, hogy fel tudják venni a kinti világ ritmusát, újraépíthessék a családi és baráti kapcsolataikat, s nem utolsó sorban képesek legyenek jól beosztani a bérüket – meséli Kocsisné Tündik Tünde, hozzátéve: a segítők „mandátuma” a Ki-BE projekt végééig, vagyis jövő őszig szól.

 

Megváltoztatta a börtönélet

A kőművesek egyike, a 28 esztendős Csiki Dávid közel 6 év után, jó magaviselete és szorgalma miatt „idő előtt” szabadult a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből. A Nyírderzsről származó háromgyermekes családapa így nyilatkozott lapunknak: – Senkinek sem könnyű manapság munkát találni, mi, börtönviseltek ráadásul nem a nulláról, hanem a mínuszból indulunk, és sokszorosan bizonyítanunk kell a környezetünk és a munkaadónk előtt.

– Annak idején óriási hibát követtem el, amiért megkaptam és letöltöttem a büntetést. A börtönélet megváltoztatott, eszemben sincs újra a bűn útjára lépni. Bizonyítani szeretnék önmagamnak, a családomnak és az egész falunak! A felkínált képzés és munkalehetőség óriási esélyt jelent számomra. Remélem, idővel elnyerem a falubeliek bizalmát és bocsánatát, s helyben is kapok majd kisebb-nagyobb munkákat. Nagyon érdekel a kőműves szakma, csodás dolog építeni és szépíteni. Nagy álmom, hogy egy szép napon a saját kezemmel építsek majd házat a három gyermekemnek! – mondta Dávid.

KM-PI



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!