Még Lucas is várja

2020.03.02. 11:30

Nyíregyházán forgatják az új Star Wars-t?

A magyar Star Wars-­produkció a magas színvonal érdekében egyre hatalmasabbra nő.

A stáb a zöld a Tiszavasvári úti stúdióban

Fotó: Janics Attila

Sokunkról elmondható, hogy mozirajongók vagyunk, ám olyan filmfanokat, akik képesek milliókat költeni arra, hogy leforgassák kedvencük folytatását, aligha sokat találni.

Márpedig – ahogyan arról már korábban is beszámoltunk –, nálunk, Magyarországon is vannak lelkes megszállottak, akik olyan profi Star Wars rajongói filmet forgatnak, amilyen még soha sehol nem készült ezen a kerek világon. Nem véletlen, hogy a nem mindennapi vállalkozásra még George Lucas is felfigyelt, aki egyébként élből elutasítja a rajongói filmeket.

Mert ha valahol valaki egész estés, igényes űrmesébe kezd, ráadásul az eredeti SW-filmek költségvetésének a töredékéből, arra azért a világ legismertebb mozifenegyereke is igencsak felkapja a fejét.

Kévés György (jobbra) Varga Zsolttal | Fotó: Janics Attila

A végéhez közelednek a Vader, egy Star Wars rajongói film forgatási munkálatai, ami két mátészalkai tévés, Varga Dezső és Varga Zsolt életének legnagyobb vállalkozása, illetve álmaiknak beteljesülése.

Nemrég beszámoltunk olvasóinknak arról, hogyan lett Janics Attila nyíregyházi esküvői fényképész a forgatás hivatalos werkfotósa, és rajta keresztül eljutottunk a film egyik mecénásához, kvázi produceréhez, Kévés Györgyhöz.

A nyíregyházi vállalkozó nem kevés energiát fordított már eddig is a profi kivitelezésre, és igyekszik mindenben támogatni a stábot.

Érdemes a támogatásra

– Pedig nem vagyok fanatikus rajongó, ahogy sokan gondolják rólam, inkább csak kiszélesítője lettem a stáb lehetőségeinek – szabadkozott mindjárt a beszélgetésünk elején.

Mint elmondta, 2018 januárjában találkozott először a nagyszabású tervvel, Vujity Tvrtko ATV-ben futó műsorából értesülve róla.

– Miután ott két budapesti barátom – Balogh Ferenc zeneszerző, és az ATV vezérigazgatója, Németh S. Szilárd – neve is felmerült támogatóként, azt gondoltam, ha ők a filmet támogatásra érdemesnek találják, csatlakozom. Gyermekkoromban egyébként én is odavoltam a trilógiáért, és modellezni is szerettem, így belevágtunk – tudtuk meg.

Kévés György felesége, Renáta mint Twi'lek | Fotó: Janics Attila

A többes szám egyébként György feleségét, Renátát rejti, akivel közösen viszik a produceri teendőket. Helyszíneket keresnek és foglalnak le, jelmezeket készítenek, és a nyíregyházi stúdió kialakítása is közös ötlet volt.

– Nagyon komolyan vettük a feladatot, mindent odateszünk – az eredeti jelmezektől a legapróbb kiegészítőkig és kitűzőkig –, ami egy igazi Star Wars-filmhez kell. Ha valamelyik bolygóközi fajt nem tudtuk elkészíteni, azokat Chris Stephens maszkmester barátunk oldotta meg Írországból. Lett így rodiai űrlényünk (Han Solo egy ilyet lőtt le az Egy új remény bárjában), van Sullustan-maszkunk (Lando Calrissian másodpilótájára tessék gondolni), Jabba, a hutt palotájából borjúszerű Yak Face-ünk vagy vörös és zöld niktónk (Klaatu). Azaz minden fontos meselény, amit kedvelünk, és amitől a gyerekek se rémüldöznek.

A szélrózsa minden irányából

– Ahogy haladtunk előre, számos profi filmes honfitársunk is csatlakozott. Így például gyerekkori barátom, Kőhegyi Csaba szoftverfejlesztő, akiről csak később tudtam meg, hogy 2013-ban technikai Oscart kapott a Mudbox elnevezésű szoftveréért. Ezzel hozták létre többek között a 2005-ös King Kong lényeit. Később a találmányát az Autodesk felvásárolta, és Csaba a cég fejlesztőmérnöke lett.

– Szabadidejében nekünk is besegít, és nem csak a film VFX-es, vagyis a vizuális effektekért felelős irányítója lett, de a kapcsolatrendszerét is megmozgatta értünk. A másik hazai hírességünk Menyhei Szabolcs, aki bedolgozott a Zsivány Egyes című antológiafilmnél, ő találta ki a Scarif bolygón nagyot alakító Lakarut, a Bistan nevű űrmajmot. Jelenleg az angol DNEG stúdió munkatársa.

Simon Wilkie C3PO páncéljában | Fotó: Janics Attila

– Mellettük a stáb nemzetközisége is egyre jobban kiszélesedik: Kanadából, az Egyesült Államokból, Oroszországból Belgiumból, Írországból is jöttek lelkes rajongók. Büszkék vagyunk rá, hogy az angol Simon Wilkie – meghallva, hogy rajongói film készül – nem volt rest Magyarországra látogatni.

Neki minden elemében filmhű C-3PO-s robot­öltözéke van, és tökéletesen megtanult az aranyló robot stílusában mozogni. Olyannyira, hogy a Disney is felfigyelt rá, és meghívták a 9. rész felvételeire, hogy időnként helyettesítse a páncélban megbújó, de már idős An­thony Danielst.

– Ki maszkot, ki űrhajómodellt, Ronto vagy Ree Yees (mint valami háromszemű őzike) lényt hozott szilikonból. Mások egy-egy jelenetbe álltak be, vagy CGI (számítógéppel animált) jelenet elkészítésében segédkeztek. Egy brüsszeli lány például különleges zöldségféléket alkotott nekünk a tatuini (a sivatagbolygó, ahol Luke nevelkedett) piacon játszódó jelenethez. Be tudjuk majd mutatni a filmünkben az összes ismert űrhajót, megjelenik a Lucrehulk, a Venator csillagromboló, az ARC-170-es és természetesen a V-wing, Tri-vadász és a droid vadászgépek némelyike.

– Tíz-tíz saját klón- és rohamosztagos-jelmezünk van, amit a pécsi Dukovits Krisztián gyártott nekünk. Gyönyörű munkája van, az alapanyagot, a HIPS műanyag lemezeket mi szállítottuk neki, ő pedig az angol és amerikai modellekről vákuumozási technikával elkészítette a teljes páncélzatot. Mondjuk egy 91-es klón-felderítőosztagra jellemző eredeti jelmez 300-500 ezer forint között kapható, kiegészítőkkel, sisakkal, fegyverrel.

Az utóbbiakat is magunknak készíttettük: vásároltunk több 3D nyomtatót a produkciónak, és egy kedves orosz mérnök barátunk, Sergey Kolesnik megtervezte a stukkereket, gránátokat, kiegészítőket.

– Képes bármit kimásolni akár egy filmkockáról is. És akkor még nem szóltam a lézerkardokról. Houstonból érkeztek törhetetlen vívópengével, hangmodulátorral, és olyan a fényük, hogy azt még effektezni sem kell.

Tele sztárokkal

A film nem szűkölködik hazai hírességekben sem, bár többnyire amatőr színészek játszanak benne. Mint rajongó velünk van Makranczi Zalán (Obi-Wan Kenobi), Sváby András (birodalmi tiszt), Csernák János (Harrison Ford magyar hangja) és Széplaky Géza (ő a főszereplő).

Természetesen Kévés György két lánya és a kisfia is szerepel majd a filmben, padavanokat (jeditanoncokat) alakítanak. A történet szerint a mentőkabinjuk lezuhan a Belderone bolygón, és így fedezik fel a Birodalom ottani fegyver-összeszerelő üzemét.

Tanúi lesznek, hogyan jönnek le az AT-AT és a kisebb AT-ST lépegetők a futószalagról.

György lányai – Lilla egy Mandalorian- és Fanni egy Sullustan-jelmezben – is fontos szereplők | Fotó: Janics Attila

A végén arról a – film kedvéért egy raktárhelyiségből kialakított – greenbox­stúdióról is szót ejtettünk, amit György Nyíregyházán ajánlott fel a produkciónak.

Egy 500 négyzetméteres helyiségről van szó, aminek az oldalfalait és a padlózatát beborítottuk 3 x 20 méteres darabokban vásárolható green­boxszövettel.

– Darth Vader sisakjának tükröződése miatt kék szövetet is beszereztünk, mindkét színt jól „lyukasztja” a számítógépes 3D-s grafikai program.

– Néhány hete már itt jeleneteztünk, felvettük például Sándor Marci és Gégény Balázs, a klónok pilótajeleneteit zöld háttér előtt. Hamarosan a Simai úton is bevetjük a vásznat egy lőtéri, ám a filmben a Bonta bolygón játszódó jelenetben. Zöld háttér előtt felvett 15-20 fő szereplőből akár százakat is tudunk varázsolni a számítógéppel.

Még Lucas is várja

Mindezzel alighanem az olvasók minden kételyét eloszlattuk afelől, hogy itt valóban igényes Star Wars-epizód készül valódi hősökkel, árulással, egymásra találással, űrcsatákkal, méghozzá George Lucas látomásait tovább gazdagítva. (Ám akinek ez is kevés, megnézheti a legnépszerűbb közösségi portálon az első szemkápráztató előzetest.)

Csernák János (Han Soló magyarhangja) is sztárja a filmnek. mellette a magyar droid, a PI-2 (Pityu) | Fotó: Janics Attila

Az űrsaga atyja hiába próbált először menekülni Mészáros Sándor nemzetközi sportújságíró elől Monacóban, meghallva, hogy egész estés mozi készül, megadta a privát e-mail-címét, és várja a kész filmet.

Mindemellett a világ egész rajongótábora is nagyon készül a bemutatóra, s hogy nekik kedvezzenek, szinte minden létező videómegosztón elérhetővé teszik majd a kész művet.

Ám mi, rajongók – de mondhatnám azt is, hogy megyebeliek – talán még ennél is jobban várjuk, hogy a díszbemutatón szájtátva nézhessük egészen a végéig, a történetzáró fresiai csatáig.

Matyasovszki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában