"Rengeteg nagycsaládos járja az autószalonokat"

2019.10.16. 16:25

Minden várakozást felülmúló program

Sikeresnek ítélte meg a szakember a nagycsaládosok autóvásárlását támogató programot.

Nyitva áll a lehetőség a nagycsaládosok előtt

Minden várakozáson felüli sikere van a nagycsaládosok autóvásárlását támogató programnak – közölte a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

A Dacia Lodgy vezet

Gablini Gábor ismertette: a program indulásakor mintegy 10 ezer kérvény letöltését feltételezték, és azt, hogy idén 5 ezer szerződést köthetnek, a jövő évben pedig összesen 10-12 ezer autót adhatnak át.

A legfrissebb információk szerint a letöltések száma meghaladta a 16 ezret, ebből már több mint 9 ezer határozat született, amiből 1800 szerződést meg is kötöttek, és csaknem ezer gépkocsit ki is fizettek.

Kitért arra is, hogy a kereslet az olcsóbb autók irányába mutat, a 4–6 millió forint értékűeké a legnépszerűbb kategória, illetve hasonló népszerűsége van a 6–7,5 millió értékű autóknak. A modellek közül a Dacia Lodgy abszolút nyertese ennek a programnak, sikeres még az Opel, a Citroen, a Peugeot, a Volkswagen és a Skoda is.

– Rengeteg nagycsaládos járja az autószalonokat július elseje óta. A kereskedések egyszerűsített, egyablakos ügyintézéssel, a témában jártas értékesítőkkel és család­barát cascoajánlatokkal várják az ügyfeleket azt követően, hogy a Magyar Államkincstárnál megigényelték a támogatást. Az érdeklődők négyötöde az 5–6,5 millió forint, illetve a 6,5–8 millió forint közötti árkategóriájú családi autókat keresi – közölte Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke.

Ha úton van a harmadik…

Július 1-je óta a három- vagy többgyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50 százalékának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól. A három- vagy többgyermekes nagycsaládosok, illetve azok is igénybe vehetik a támogatást, akiknél úton van a harmadik gyermek.

Csak a családi pótlékra ténylegesen jogosító gyermekek száma vehető figyelembe a támogatásnál, így a felsőoktatási hallgatók már nem. Legalább hétszemélyes új személyautót vásárolhatnak kedvezményesen a nagycsaládosok.

Nem kell semmit visszatéríteniük a nagycsaládosoknak, az igényelt összeg vissza nem térítendő támogatás, amit 2022. december 31-ig lehet igényelni.

Egy kérelemmel kezdődik

A támogatás igénylése – a megfelelő személyautó kiválasztását követően – a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélszolgálatainál vagy a kormányablakoknál benyújtott kérelemmel kezdődik. Ha a jogosultsági feltételek adottak, a MÁK kiállítja a támogatást megállapító határozatot. Azt követően legfeljebb 6 hónapon belül lehet az adásvételi szerződést megkötni, majd bemutatni a MÁK-nak, amely azután közvetlenül a kereskedő bankszámlájára folyósítja a támogatás összegét, az igénylő nagycsaládosoknak így csak a fennmaradó összeget kell megfizetniük.

Az számít nagycsaládosnak, aki legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult. A harmadik gyermek esetében a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít.

Három évig nem adható el

Az igénylőnek B kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, és fontos, hogy ne álljon járművezetéstől eltiltó jogerős bírói ítélet vagy szabálysértési határozat hatálya alatt. Ha az igénylőnek nincs jogosítványa, elég, ha a házas- vagy az élettársának van.

A támogatás igénybevételével megszerzett személygépkocsi az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatálybalépésének napjától számított három éven belül nem idegeníthető el.

Nem kell megelőlegeznie a támogatás összegét a vásárlónak, a támogatás összegét az állam közvetlenül a kereskedőnek utalja.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában