Nyírbátor

2020.07.01. 11:30

Drónvideó: Valószínűleg a csata zsákmányából épült a templom

A Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom több mint ötszáz éves.

Fotó: Ungi Lajos

1479. október 13-án a Gyulafehérvár (Erdély) melletti Kenyérmezőn a magyar sereg legyőzte az Erdélyben portyázó török sereget. Valószínű, hogy a csata zsákmányából épült a templom.

Báthori István, fogadalmát teljesítve építette. A templom a lakosság számára készült gótikus stílusban, a szolgálatot pedig minorita szerzetesek látták el.

A Báthori-család uralkodása fénykorában az ország ötödik leggazdagabb családjának számított. A reformáció idején azonban két részre szakad: a somlyai és az ecsedi ágra. Egyik a református, a másik a katolikus hitre tér át. Utóbbi, a katolikus ág, a reformáció után kihal. Ezután következik egy második szakasz a templom életében, ami nagyjából 130 évet ölel fel, ekkor a templom teljesen elpusztul.

Majd jön az újjáépítés időszaka, mely Kelemen Didák atya nevéhez köthető. Ekkor kerül a templomba az öt barokk oltár, mindet Felvidéken, Eperjesen és Lőcsén, fából készítették.

Az 1800-as években a templomot villámcsapás éri, lezuhannak a harangok, leég az épület tetőszerkezete. Az épület szerencsére ekkor nem pusztult el, mindez az itt élő minorita szerzetesek munkájának is köszönhető.

2010-11-ben egy uniós projekt keretében felújították, így napjainkban a Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom teljes pompájában megcsodálható, amit most a magasból is élvezhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában