„Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan!”

By SeraZ
Természettudományi verseny
Természettudományi verseny
Kisvárda – A kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium természettudományos munkaközössége idén is megrendezte Természet-és Környezetvédelmi vetélkedőjét a Föld Napja alkalmából. A nagy hagyományokra visszatekintő verseny lebonyolításában Koncz Gábor tanár úr vett részt. 2012. április 17-én az iskola dísztermében a megye középiskoláinak 11 csapata mérte össze tudását és felkészültségét.

A diákok először egy, a természettudományokat felölelő komplex írásbeli feladatsort oldottak meg. A feladatlap készítőit a feladatok összeállításakor az interdiszciplinaritás mellett a mottóban megfogalmazott gondolat is vezérelte. Ily módon a versenyzők az írásbeli rész 1,5 órája alatt az Univerzum – Föld – Európa – Magyarország – Kisvárda és környéke egységeken keresztül „bebarangolhatták” a bennünket körülvevő világot. A feladatok sikeres megoldásához a lexikális tudás mellett kreativitásra és (kéz)ügyességre is szükség volt, hiszen az utolsóként egy vízkeménységgel kapcsolatos vizsgálatot kellett elvégezni. Az élővilág védelmének fontosságára a fajfelismerési feladat révén irányult a figyelem.

Az előadásokat szakmai zsűri bírálta

Az idei év újítása volt, hogy a csapatoknak egy – előre megadott témában – 5 perces tudományos előadást is kellett tartaniuk. Az előadás témák összeállítása során a humán-és természettudományok szoros és elválaszthatatlan kapcsolatának megmutatása is cél volt. A verseny második részét a gimnázium kiválósága, Szabó Lóránt nyitott meg előadásával. Izgalmas témafelvetése még azok figyelmét is lekötötte, akiktől a fizika esetleg távol áll. Látványos prezentációjában a kamaszok által kedvelt Angry Birds® nevű számítógépes játékot elemezte egy fizikus középiskolás szemével. Az előadásokat szakmai zsűri bírálta, melyben Jakabné Silló Katalin, az iskola nyugalmazott biológia-kémia szakos tanára, a biológia munkaközösség volt vezetője mellett Marczinkó István, a Béres József TIT kisvárdai igazgatója és Tóth Szilvia tanárnő is helyet foglalt. A csapatok előadásban többek között a mosás kultúrtörténetéről, az élet keletkezésével kapcsolatos elméletekről, a robbanószerek kémiájáról, a megye vízföldrajzáról, Szent-Györgyi Albert, Mendel és Morgan munkásságáról, a röntgensugárzás valamint a penicillin felfedezéséről hallhattunk érdekes előadásokat.

A szerteágazó verseny győztese – idén is – az Esze Tamás Gimnázium csapata lett, őket követte a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, míg a harmadik helyezést a Teleki Blanka Gimnázium diákjai szerezték meg.

A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium köszönetet mond a csapatok és felkészítő tanáraik valamint a zsűritagok kiváló és lelkiismeretes munkájáért. Reméljük, hogy a következő tanévben a régebbi résztvevők mellett újakkal is találkozhatunk.

Bessenyei György Gimnázium és Kollégium
természettudományos munkaközösségeKisvárda.
SZON.HU


hirdetés