A magyar nyelv, a kultúra a történelem fenntartása

Akt.:
A magyar nyelv, a kultúra a történelem fenntartása
© Fotó: a szerző
Kisvárda – Panoráma Világklub rendezésében május 6–án a „Kisvárdai Művészeti Találkozó” díszvendégei a New York–i Magyar Színház és a Magyar Hollywood Tanács képviselői voltak.

Kisvárda – Május 6–án /vasárnap/ délután fél négykor Cserey Erzsébet a New York–i Magyar Színház volt igazgatójának az emléktáblájánál kezdődött meg a „Kisvárdai Művészeti Találkozó”. A megemlékezésen beszédet mondott Kovács Szilvia a New–York–i Magyar Színház igazgatója.

Cserey Erzsi emléktáblájánál Kisvárdán

–A New–York–i Magyar Színház elhunyt igazgatónője az egyik legnagyobb barátom volt. Aki fantasztikus színésznő és rendező volt, s akinek köszönhetem, hogy én is színészi pályán dolgozhatok. A New–York–i Magyar Színházat 1984–ben Dr. Varga László alapította, s később –mivel Dr. Varga hazatért Magyarországra– 1989–től Cserey Erzsi vezette a színházat. Jó magam 19 éve kezdtem el tanulmányaimat, Cserey Erzsivel színészként, majd igazgatóhelyettesként. Két ével Cserey Erzsi halálát követően igazgatóként. Jelenleg a New–York–i Magyar Színház 34. évadát ünnepli. Így Amerikában a leghosszabb életű kisebbségi színháznak számit. Célunkat 34 éve őrizzük, a magyar nyelv, a magyar kultúra, a magyar történelem fenntartása és ápolása a tengeren túl. Itthon pedig bemutatni az amerikai magyar művészetet. Így történt ez Kisvárdán is ahol a nemrég elhunyt nagyon kedves barátom Gerty Ágoston író fantasztikus darabját mutatta be nagy sikerrel Cserey Erzsi „Gyermekem-gyilkosom” monodrámáját itt Kisvárdán és New–Yorkban is nagy sikerrel. Ezt a monodrámát Cserey halálát követően a „Gyermekem-gyilkosom”–at, Gerty Ágoston művét angolul mutattam be, nagy sikerrel.

Ez a gyönyörű dombormű, melynek alkotója, Kardos Tibor szobrászművész, méltóan állít emléket Cserey Erzsi munkásságának itt Kisvárdán. Szeretném megköszönni a Kisvárdaiaknak ezt a nemes gesztust saját magam valamint a New–York–i Magyar Színház valamennyi tagja nevében. Éljen a Magyar kultúra, éljen Magyarország éljen Kisvárda.– mondta megemlékező beszédében Kovács Szilvia a New–York–i Magyar Színház igazgatónője.

Az emléktáblánál először Bollók Barbara, a New–York–i Magyar Színház elnöke, és Kovács Szilvia a New–York–i Magyar Színház igazgatója helyezte el koszorúját. Kisvárda város részéről Leleszi Tibor polgármester, Nagy Józsefné alpolgármester és Nyakó Béla a Várszínház és Művészetek Háza igazgatója helyezte el a megemlékezés virágait. Ezt követően a megjelentek közül többen, barátok, ismerősök, tisztelők, egy főhajtással emlékeztek az emléktábla előtt. Elhelyezte virágcsokrát Sziki Károly író, színész, rendező Cserey Erzsébet életének kutatója, –Csillagokban járó, Nyakamon a kötél, Az eskü lefoszlik, Eltűnt. Temetetlen holtak,– aki több könyvében állít emléket, a nagyszerű embernek, színésznőnek. A megjelentek megtekintették a Várszínház és Művészetek Házát, s színháztermét is.

A találkozó résztvevői ezt követően kerekasztal beszélgetésükön a művészeti együttműködés lehetőségeiről váltottak szót.

 

– Vincze Péter –Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés