Az operettől a mesejátékig, avagy Kató és Janó története

A Pesti Művész Színház két darabbal érkezik Kisvárdára – képünkön a Csókos asszony
A Pesti Művész Színház két darabbal érkezik Kisvárdára – képünkön a Csókos asszony
Kisvárda – Zenés előadásokkal várják a színházszerető közönséget a Művészetek Házában a hét végén.


Folytatódik a Várszínházi Esték sorozat Kisvárdán, a szervezők ezen a hétvégén is két előadással várják a színházszerető publikumot. Augusztus 3-án, pénteken 20.30-tól a Pesti Művész Színház Zerkovitz Béla és Szilágyi László kétfelvonásos operettjét, a Csókos asszonyt (rendező: Halasi Imre) mutatja be a Művészetek Házában.

A történet szerint Pesten, a Józsefvárosban, a Nagytemplom utcában Katóka ünneplésére készül a háznép. Katóka – teljes nevén Pünkösdi Kató – ugyanis színinövendék, és éppen előadása volt a színházban, ahol a Csókos asszony című operett címszerepét játszotta. Nevelőapja, Kubanek Tóbiás hentesmester és a háznép Katóka és Dorozsmai Pista eljegyzését szervezi. Közben Báró Tarpataky, a híres mecénás érkezik a Nagytemplom utcába, mert látta Katókát a délutáni előadáson. A bárónak nagyon tetszett, és meghívja a lányt Bajza utcai palotájába. Katóka nem fogadja el a meghívást. Dorozsmai nem tudta visszaszerezni a zálogba adott jegygyűrűket, ezért elmenekül az eljegyzésről egy esti privát orfeumi fellépésre. Az eljegyzésre összegyűlt vendégek már csak a vőlegényt várják, de ő nincs sehol. Katóka teljesen összeomlik, és elrohan a Nagytemplom utcából a Bajza utcába.

Tilos volt nevetni

Soha nem feledkeznek meg Kisvárdán a gyermekközönségről sem: augusztus 4-én, vasárnap 11 órától Harsányi Gábor zenés mesejátékát, a Csetlő-botló Fajankót láthatják a kicsik a szerző rendezésében – szintén a Pesti Művész Színház előadásában. Túró Király udvarában történt meg, hogy Banyanyanya, a boszorka elrabolta Szépek szépe hercegnőt és a banyatanyára vitte. Volt nagy sírás-rívás a királyi házban! Az eset miatt tilos volt a nevetés a királyi udvarban. Itt élt egy legény, Jankó, akit Csetlő-Botló Fajankónak csúfoltak. Szerény volt és csendes, szorgalmas és rendes, minden kiesett a kezéből, izgult, összeakadt a lába, dadogott, makogott, elzsibbadt a szája. Egyszer a Fővezér mégis rajtakapta Jankót, amint nevetett, ezért az a király elé hurcolta. Közben az udvarban mindenki zokogott a királylány miatt. A király kihirdette: aki kiszabadítja a lányát, neki adja a királyságát és persze a hercegnőt feleségül. Csetlő-Botló Fajankó is elindult szerencsét próbálni. Ami ezután történt, az majd kiderül az előadáson…

KMKisvárda.
SZON.HU


hirdetés