Hasznos munkára fogják a nap energiáját Kisvárdán

Hasznos munkára fogják a nap energiáját Kisvárdán
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház udvarán kibővült a már meglévő napelemes park 120 millió forint értékben. A mosodát mintegy 123 millió forintból sikerült korszerűsíteni.

Kibővült a napelem–park és korszerű mosoda a kisvárdai kórházban. A beruházások ünnepélyes átadása október 19–én pénteken délután volt, részt vett dr. Seszták Miklós kormánybiztos, dr. Suba László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Észak–Alföldi Térségi Igazgatója, és Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere is.

Dr. Seszták Miklós kormánybiztos köszöntőjében szólt a kórház elmúlt években megvalósult fejlesztési, korszerűsítési eredményeiről, s büszke arra, hogy részese, valamint közreműködője lehetett az elmúlt évek fejlesztési eredményeinek.

Gazdaságos megoldások

Hasznos munkára fogják a nap energiáját, a napelemek is a fenntarthatóságot szolgálják. Érdekes látványban van részük mindazoknak, akik Kisvárdán a Felső–Szabolcsi Kórház legfelső szintjéről tekinthetik meg a volt vásártér, az egykori KGST–piac parkolóját, s a szomszédságában lévő területet. A közel 3,5 hektáros területen a már meglévő 1200 darabból álló, egyenként 1,62 négyzetméteres „naperőmű”, szomszédságában 744 napelemet helyeztek el az intézmény udvarán, ami segíti majd az egészségügyi intézmény munkáját.

– Az energia költségeiken jelentős mértékben spórolni tudunk, hiszen a jelenlegi őszenergia felhasználás 10 százalékát napenergiából nyerjük, ez 17 százalékra emelhető, ugyanis egy energetikai pályázatnak köszönhetően a már meglévő 300 kW–os napelempark mellé újabb 200 kW teljesítményt telepítettünk, sikeres pályázatunk eredményeként. A kórházvezetés fontosnak tartja az energiatakarékosságot, ezért a pályázathoz kapcsoltan egy elektromos autót is vásároltunk, amellyel az intézményen belül szállítjuk az ebédet az épületegységeik között – mondta Hegyi Henrik. D. főigazgató.

Nagyobb teherbírású gépek

A Felső–Szabolcsi Kórház az EMMI struktúratámogatási felhívására pályázatot nyújtott be, melynek célja a kórház mosodájában lévő, több mint 20 éves gépek cseréje volt. A pályázat megvalósítására 100.000.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyertek. A pályázati célok között a karbantartás miatt kieső idő csökkentése, energia megtakarítás és a 21 fő mosodai alkalmazott munkahelyi körülményeinek javítása és a munkahelyek megtartása szerepelt.

– Évente majdnem 300 tonna ruhát, textíliát mosnak ki a kórház mosodájában. A 25 éves komplexum már elavult volt, ami alatt nemcsak az épületet kell érteni, hanem a gépeket is. A folyamatos karbantartási munkák helyett, ésszerűbb volt a támogatásból lecserélni az összes gépet, mint a javításukért fizetni. A pályázatban 100 milliót nyertünk erre a célra, s így meg tudtunk tartani 21 mosodai álláshelyet, korszerűbbé tenni az itt dolgozók munkahelyét. Az új mosoda eszközparkja, már korszerű, modern, mosógépekkel, vasalókkal és szárítógépekkel rendelkezik. A régi mosodai gépek, emellett az épület szükséges rekonstrukciója is megvalósult, melyhez a forrást a fenntartó ÁEEK biztosította, 15 millió Ft vissza nem térítendő támogatás formájában – mondta dr.Hegyi Henrik. D.

A létesítmények átadásakor az ünnepélyes szalagok átvágását, Hegyi Henrik. D, dr. Suba László, dr. Seszták Miklós és Leleszi Tibor végezték el.

– Vincze Péter –Kisvárda.
SZON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés