Megérkezett a 21. század a sírkertekbe

Közismert emberek, hősök sírja esetén egyfajta kegyeleti történelemórát kínál a kő
Közismert emberek, hősök sírja esetén egyfajta kegyeleti történelemórát kínál a kő - © Fotó: Lapidaris
Nyíregyháza – Az okossírkő nem a gyászt erősíti, hanem felidézi a szép emlékeket, s átadja azokat az utókornak.

Hamarosan megkaphatja a szabadalmat egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében született találmány, az okossírkő. Az első hallásra talán különösnek tűnő elképzelésről a két ötletgazda-cégtulajdonost kérdeztük.

A fizikai rész a Hollóházi Porcelángyárban készül, a legmodernebb okostelefonokat elég hozzáérinteni.” Simon András

– Mindketten informatikusok vagyunk, korábban csak annyi közünk volt a temetőkhöz, mint bárki másnak, mégis ugyanaz a gondolat fogant meg a fejünkben – mondta elöljáróban Berencsi Máté. – A Lapidaris egyik célja teljesebb megemlékezést nyújtani a családnak, barátoknak, ismerősöknek és az utókornak – magyarázta a páros nyíregyházi tagja.

Két cél, két fő elem

– A másik a tájékozódás megkönnyítése a modern technológia segítségével. Persze ezt a funkciót nem a közeli családtagoknak szántuk, hanem azoknak, akik egy gyerekkori barátot, vagy éppen a dédszüleiket keresve bolyonganak egy ismeretlen temetőben – fűzte hozzá a Kisvárdán élő Simon András, aki a rendszer működésébe is beavatott.

– Az egyik fő elem egy internetes oldal, amelyen helytől és időtől függetlenül elérhetőek az elhunytak személyre szabott, egységes arculatú adatlapjai. Fontos az adatok hitelessége – ezeket a halotti anyakönyvi kivonat alapján lehet feltölteni –, a teljesebb emlékezést szolgáló életrajz, fotók, történetek, kedvenc versek viszont bármikor módosíthatók, sőt a hozzátartozó akár a távolba szakadt rokonainak is adhat hozzáférést, virtuális gyertyát pedig minden megemlékező gyújthat. Ajánlott feltölteni egy-egy képet a sírkőről is, ez a tájékozódásban nyújthat segítséget.

A rendszert közel két év alatt magunk fejlesztettük ki, az eddigi állásfoglalások alapján megkapjuk a szabadalmat.” Berencsi Máté

– A fizikai részt, amely a sírra kerül, Lapidaris-kőnek neveztük el, és a Hollóházi Porcelángyárban készül. A formával az volt a célunk, hogy bármilyen sírkövön jól mutasson és felekezetfüggetlen legyen. A kő a bankkártyákhoz hasonló elven működik: a legmodernebb okostelefonokat elég hozzáérinteni az adatlap eléréséhez, de gondoltunk a régebbi készülékek tulajdonosaira is.

– A Lapidaris latin szó, kőbe vésett történetet jelent. Minden elem saját fejlesztés, amire közel két évet szántunk, s az eddigi állásfoglalások alapján megkapjuk a szabadalmat is – tudtuk meg Berencsi Mátétól.

Régebbi sírokra is felkerül

– Egy budapesti sajtótájékoztatón léptünk a közönség elé a napokban, a fogadtatás pedig pozitív volt. Arra számítunk, hogy eleinte a mostanában elhunytak szerettei szavaznak nekünk bizalmat, majd ha idővel megismerik a rendszert, a régebbi sírokra is felkerül a kő. A személyes felhasználás mellett lehetőséget nyújtunk közismert, történelmi személyek, hősök emlékének továbbörökítésére, az első tárgyalások már folynak.

HP


Örülnek az új rendszernek

Az egyházak képviselői örömmel fogadták az új rendszert. A bemutatkozó sajtótájékoztatón Százvai László református lelkész hangsúlyozta: a gyász feldolgozásának fontos része az emlékek megőrzése, így szép és hasznos a kezdeményezés.

– Míg a régiek természetesebb módon élték meg egy szeretett személy halálát és az elbúcsúzást, addig a 21. század embere nehezebben dolgozza fel a veszteséget. Az elengedés nem elfeledést jelent – mondta.

Máté Csaba görögkatolikus parókus kiemelte: a Lapidaris segíti a megemlékezést, a hozzátartozók számára rendkívül sokat jelenthet.Kisvárda.
SZON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés