Megyei pályázat „Meseszövés” címmel a „Nyitott Bíróság” program keretében

Megyei pályázat „Meseszövés” címmel a „Nyitott Bíróság” program keretében
Kisvárda – Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2013 – ban indította el Nyitott Bíróság programját. A program célja, hogy a bíróság zártságát oldják, miközben nyitni próbálnak a városlakók és az itt élők felé, hogy azok bepillantást nyerjenek a bíróságok tevékenységükbe.

A Kisvárdai Járásbíróság 2017 tavaszától a legkülönbözőbb programokat valósította meg. Ennek keretében Kisvárdán a Járási Bíróság épületében, az elmúlt években már több alkalommal volt kiállítás. A tárlatokon bemutatott alkotások Kisvárda kulturális, művészeti életébe engedtek betekintést. De több alkalommal maguk a bírák, titkárok látogattak el a kisvárdai iskolákba. A művészet szeretetét, az elődök tiszteletét és a helyi hagyományok ápolását mindhárom intézmény tevékenységével összeegyeztethető módon gyakorolja, s ezt erősítette meg az együttműködési megállapodás aláírásával Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke, Kapinné Dr. Farkas Gyöngyi, a Kisvárdai Járásbíróság elnöke és Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere.

–Nekünk a jog eszközével kell eldöntenünk egy–egy vitát, vagy ha valaki valamilyen nagyon helytelen magatartást tanúsított” – mondta a pályázatot támogató Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke. Ugyanakkor felelősségünk van abban, hogy a gyermekek mit gondolnak az igazságról, „időben megtudják, hogy mi a helyes és a nem helyes”.

A megye általános iskolás tanulói részére

A Kisvárdai Járásbíróság elnöke – Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke támogatásával – meseíró pályázatot hirdet az Országos Bírósági Hivatal „Nyitott Bíróság” programja keretében „Meseszövés” címmel.

A pályázatra a Szabolcs–Szatmár Bereg megyében működő általános iskolák 4., 5., 6., 7. és 8. osztályos tanulói jelentkezhetnek az általuk írt mesével, –ismertette a pályázati feltételeket– Kapinné Dr. Farkas Gyöngyi mely maximum három (A/4–es) gépelt lap oldal terjedelmű lehet.

„Mi a helyes és mi nem”

–Nekünk a jog eszközével kell eldöntenünk egy–egy vitát, vagy ha valaki valamilyen nagyon helytelen magatartást tanúsított” – mondta a pályázatot támogató Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke. Ugyanakkor felelősségünk van abban, hogy a gyermekek mit gondolnak az igazságról, „időben megtudják, hogy mi a helyes és a nem helyes.

Bírósági szakszavak használata a „Meseszövésben”

A mese címe és témája szabadon választható, azonban a pályázónak bele kell szőni az itt felsorolt kifejezésekből, illetve szókapcsolatokból legalább hatot: Juszticiánia (ország), elveszett kódex, furfangos jogtudós, királyi rendelet, várbörtön, rosszhiszemű uraság, pereskedő kereskedő, tolvaj szarka, paragrafusok útvesztője, bölcs bíró, példás büntetés, igazságos ítélet.

Egy pályázó egy mesét küldhet be a Kisvárdai Járásbíróság elnökének (4600 Kisvárda, Aradi Vértanúk tere 10. címre) 2019. március 31. napjáig.

A pályázó a mese elküldésével hozzájárul műve bármilyen formában történő, külön ellenszolgáltatás nélküli, későbbi nyilvánosságra hozatalához.

A pályázónak a mese mellé csatolnia kell: nevét, iskolai évfolyamát, postai címét (telefonszámát), általános iskolájának megnevezését, elérhetőségét, felkészítő tanárának nevét.

Díjazás: értéktárgyak, könyvcsomagok

Minden pályázót emléklappal jutalmazunk, a legjobb három mese írója külön 4–5. és 6–7–8. osztályos korcsoportban emléktárgyat és értékes könyvcsomagot kap, melyet szakmai bizottság ítél oda. A Járásbíróság dolgozóinak szavazatai alapján 1–1 különdíjat is kiosztunk. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése a Kisvárdai Járásbíróságon lesz később meghatározott időpontban, melyről az érintetteket értesítik.

Az érdeklődőknek további információt Tóthné Papp Enikő elnöki irodavezető nyújt a 06–45/415–043 – as telefonszámon.

– Vincze Péter –Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés