Mézeskalácsok a kiállításon

Mézeskalácsok a kiállításon
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – Az édesség népművészeti színvonalú, időigényes munkával készíthető el.

Ismét eljött az adventi időszak, amikor készülünk karácsonyra. Kisvárdán az advent most is mézeskalács-kiállítással kezdődik. A város és a környező települések lakói közül néhányan jó ideje szorgoskodtak, hogy épületeket, házakat, fákat készítsenek mézeskalácsból.

Kisvárda. Második alkalommal rendeztek mézeskalácsokból kiállítást az elmúlt vasárnap Kisvárdán a konferencia-központban. Agárdiné Csáki Ildikó leánya, Agárdi Eszter csellójátékával kezdődött a program, majd a zenei felvezetést követően Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere köszöntötte a kiállítókat s a megjelent nagyszámú érdeklődő közönséget. Kiemelte, hogy a mézeskalács-készítés elismert szakma, s a most kiállított alkotók munkája is elismerést érdemel. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalácstermékeknek, melyek nem tévesztendők össze a cukrásztermékekkel. Műveléséhez jó kézügyesség szükséges, a mézeskalácsok készítése népművészeti színvonalú, időigényes munkát igényel. Külön megköszönte a szervezőknek, a rendezőknek és az alkotóknak időt és fáradtságot nem ismerő munkáját, s azt, hogy a város kulturális élete egy új műfajjal, a mézeskalács készítésével gazdagodott. A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledelként szerepelt, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.

Nemzetközi lett a kiállítás

– A tavalyi évhez hasonlóan az idén is azt éreztem, hogy az érdeklődők nagy lelkesedéssel, izgalommal készülnek a kiállításra, holott ez a munka sok szabadidőt vett el a családjuktól, sok energiát áldoztak arra, hogy elkészüljenek – kezdte beszélgetésünket a szervező, Szabó Ágnes. – Gyönyörű műalkotások születtek, a kiállítás minden egyes darabja a készítő művészi érzékenységét, alkotói munkáját dicséri. A jelentkezők arról számoltak be, hogy nagy izgalommal, megfelelési vággyal, aggódva készültek, de mindezek mellett nagy–nagy szeretettel, odaadással és örömmel. Ez az örömteli készülődés ráhangolódást is jelentett számukra az előttünk álló adventi és karácsonyi ünnepekre. Mi, a szervezők és segítőm, Bökönyi Zoltánné, hálásak vagyunk az alkotóknak a közreműködésükért, a munkájukért, hogy általuk létrejöhetett ez a kiállítás. Ahhoz, hogy itt lehetünk, ahhoz nagyon sok energia, kitartás, türelem és jó szándék, szeretet kell. Szeretet, hogy másoknak ezzel örömet szerezzünk. Az idei alkalomra tizenhárman jelentkeztek. Öröm látni az alkotók mintegy kétszáz kiállított munkáit. Mondhatom, hogy ez a kiállítás nemzetközi, hiszen van résztvevő Ukrajnából, Bátyuból és Miskolcról is.

A II. Mézeskalács kiállítás résztvevői: 1. Punku Tiborné Anarcs, 2. Agárdi család – Kisvárda, 3. Jeneiné Hajdu Mariann Kisvárda, 4. Vincze Ágnes Záhony, 5. Nagy Gyuláné – Nagy Lilla Kisvárda,6. Muskóczki Kornélia – Sinka Renáta Kékcse, 7. Csizmarik Erika – Miskolc, 8. Bíró Erika Bátyú (Ukrajna), 9. Váradi Viktória Lónya, 10. Kisvárdai Kulturális Egyesület, 11. Megoldás Közhasznú Egyesület – Kisvárda, 12. Várday Kata Református Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 3. b. Osztálya – osztályfőnök: Szűrösné Vágó Enikő, 13. ÖTYE – Kisvárda.

A kiállítás fő támogatói: Kisvárda Város Önkormányzata, Kisvárdai Szakképzési Centrum, Kisvárdai Kulturális Egyesület, Idegenforgalmi és Szabadidő Centrum

Megtekinthető: A Konferenciaközpontban, december 2–től 16–ig.

Hétfőtől csütörtökig: 8–16, pénteken: 8–12, vasárnap: 14–18 óráig.

– Vincze Péter –Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés