Mikor lesz a Várday István park XXI. századi Kisvárdán?

Az elszállított virágágyás helye
Az elszállított virágágyás helye - © Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – A park egy gondozott terület, ami természetes vagy ahhoz hasonló környezetet teremt városokban. A városokban fenntartott parkoknak általában az emberek kikapcsolódásának biztosítása a célja. A park ember/ek/ köré tervezett komplex élettér, amelyet belső kert és benne játszótér teszi igazán életre valóvá.

Az 1960–as évek második felében, a Flórián téren lévő piac áthelyezésével új park épült, a településen működő kertészek munkájával, Fucsku Sándor főkertész irányításával. A park helyére 1976–ban kezdődött meg a Városi–Járási Művelődési és Ifjúsági Ház építése.

Fotó: Vincze Péter Fotó: Vincze Péter ©

A Flórián téri park építésével együtt a Vár utcában lévő, még Sántha István utca –ma Várday István park– hét lakása előtti –egy régi patics falú nádtetős ház lebontásával– az üres területen is épült egy új park. A „KRESZ–park”, úgy lett kialakítva, hogy itt gyakorolhatták a közlekedés helyes szabályait a város oktatási intézményének tanulói, az óvodások, általános és középiskolások is. Nagy gondot fordítottak a park, pihenést és kikapcsolódást biztosító környezetére. Az elmúlt évtizedekben nem törődtek a park folyamatos karbantartásával. Mára már csak a park közepén lévő kör alakú –ez volt a körforgalom– virágágyás emlékeztet a régi parkra, a néhány még meglévő padokkal együtt. Vagy három éve megkezdték a park felújítási munkálatait. A több évtizede lerakott park útjainak szegélyköveit követve kialakították az utak régi nyomvonalát. Azóta csak a kör alakú virágos körágyást gondozzák, s rendszeresen nyírják a füvet. A Sántha István utca, a park északi részén két, míg a déli részén egy hordozható virágágyást helyeztek el. A körzet önkormányzati képviselője ugyan évek óta ígéri a park teljes felújítását a XXI. századi követelményeknek megfelelően, de ez csak eddig ígéret maradt.

dsc00547

Két virágágyás a park északi részén
Fotó: Vincze Péter

A Várday István park lakóit meglepetésként érte, hogy a park déli részén lévő mobil virágágyást június 16–án a délutáni órákban, egy kis tehergépkocsira rakva elszállították. Az a „hír” terjeng az itt lévő hét lakás lakói körében, hogy útszélesítés –amely évtizedek, emberemlékezet óta csak földút– miatt itt már nem lesz virágágyás. De mi lesz a város legrégibb /a hatvanas években létrehozott/ park sorsa? Mikor válik valóra a beígért XXI. századi parkrekonstrukció? – kérdezik az itt lakók.

– Vincze Péter –Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés