Párlatmintákból mintapárlatok

Kisvárda volt a XIX. Gyulai Pálinkafesztivál díszvendége, a pálinka lovagrendek felvonulásán a Szabolcsi Pálinka Lovagrend soraiban ott vonult a felső-szabolcsi város polgármestere is
Kisvárda volt a XIX. Gyulai Pálinkafesztivál díszvendége, a pálinka lovagrendek felvonulásán a Szabolcsi Pálinka Lovagrend soraiban ott vonult a felső-szabolcsi város polgármestere is - © Fotó: beol.hu
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Gyulán minden ötödik érem a miénk lett, a korona itt is a tuzsériak fején landolt.

Nem kevesebb, mint 850 különböző italt neveztek az idén a magukat itt is megmérettető kereskedelmi pálinkafőzdék, illetve a magán- és bérfőzető párlattulajdonosok a XIX. Gyulai Pálinkafesztivál keretében megrendezett Brillante Pálinka és Párlatversenyre.

A Gyulai Polgármesteri Hivatal dísztermében a napokban megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen a verseny fővédnöke, V. Németh Zsolt államtitkár úgy fogalmazott, a pálinka egy korty tradíció, több száz éves hagyományt éltet, a pálinkakészítés pedig – miközben tradíciókat őriz – fejlődik is.

Nyert a Jonatán

Lovassy György versenyigazgató arról számolt be, hogy a mostani viadalon a 24 tagú szakmai zsűrinek két nap alatt 850 mintát kellett értékelnie, amiből 104 kapott arany, 171 ezüst és 257 bronz minősítést, ezekből 27 arany, 32 ezüst és 52 bronz (összesen 111) szabolcs-szatmár-beregi pálinkás, párlatos kezekben landolt.

A díjátadáson aztán kiderült, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az idei Brillante-n sikert sikerre halmozott. Kezdjük a legfontosabbakkal. Az idei osztrák Destillatan már diadalmaskodó tuzséri Gyümölcspárlat Bt. nyerte el a legjobb kereskedelmi főzde címet, és ugyancsak a tuzséri főzde champion díjas jonatánalma-pálinkája érdemelte ki a legjobb kereskedelmi pálinka díját is. Ám ezzel még nem volt vége: a legeredményesebb bérfőzde címet a komorói Szabolcs Aranya Pálinkaház Bt. kapta. Ráadásul Gyula város különdíját a fesztiváldíszvendég Kisvárda egyik ikonjának, a mostani versenyen 2 aranyat, 4 ezüstöt, 10 bronzot begyűjtött Várda Drink Zrt.-nek adományozta.

Még egy keveset időzve a versenyző kereskedelmi főzdéknél, büszkén konstatálhatjuk, hogy az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde Joaner Kft.-je 1 aranyat, 1 ezüstöt, 9 bronzot nyert; a jók közül is a legjobbnak ítélt tuzséri Gyümölcspárlat Bt. viszont egyenesen aratott a maga 3 aranyával (közte az egyik Champion), 4 ezüstjével és 4 bronzával.

Páratlan párlatok

Ugyancsak dagadhatott a mellünk a Brillante 2018 – Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenyének eredményhirdetésén is, ahol azon túl, hogy a legeredményesebb bérfőzde címet a Szabolcs Aranya kapta, még négy alkalommal tapsolhattunk.

Kétszer a champion díjasok szólításánál, amikor Casanska lepotica szilvapárlatáért a komorói Szabóné Kovács Zsuzsannának, majd kajszi párlatáért a tiszadadai Pucsok Sándornak adták a legaranyabbaknak ítélhető championt. Újabb két örömteli pillanatot hozott a különdíjak átadása, amelyen a nyíregyházi Galambvári Tibor birsalma párlata a NAV Békés Megyei Igazgatóságának különdíját, a komorói Szabó Zoltán szilvahordóban érlelt besztercei szilva párlata pedig a Földművelésügyi Minisztérium különdíját érdemelte ki.

A bér- és magánfőzők nemzetközi párlatversenyének népes mezőnyében emlékezeteset alkottak eredményeikkel az alábbi táblázatban böngészhető nyírségiek. Közülük is kiemelkedik a komorói Szabó házaspár, akik ketten együtt 10 aranyat, 7 ezüstöt és 15 bronzot érdemeltek ki.

Tiszteletet parancsoló Bicskei Lajos 4, Pucsok Sándor 3 aranya is, de külön öröm beszámolni a szakma élvonalába az idén berobbanó ifjúról, a nyírgyulaji Szőllősi Kristófról, aki a gyulai megmérettetésen is szépen csillogó érmek garmadáját söpörte be.

GB


Egyéni versenyzők

Név Település Arany Ezüst Bronz

Galambvári Tibor Nyíregyháza 0 0 1

Kerék Tibor Nyírbogdány 0 0 1

Kovács István Kisvárda 1 1 1

Bacsó Gyula Komoró 1 2 0

Turóczi Attila Nyíregyháza 1 2 1

Szöllősi Kristóf Nyírgyulaj 1 2 6

Pucsok Sándor Tiszadada 3 1 0

Szabóné Kovács Zsuzsanna Komoró 4 1 6

Bicskei Lajos Komoró 4 4 4

Szabó Zoltán Komoró 6 6 9Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés