“Rengeteg vért láttam, és a mellkasának jobb oldalából kiállt egy kés…”

Akt.:
A tárgyalás március 29-én folytatódik a Nyíregyházi Törvényszéken
A tárgyalás március 29-én folytatódik a Nyíregyházi Törvényszéken - © Archív fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza, Tornyospálca – Folytatódott ifj. T. B. büntetőügyének tárgyalása. A pénteki tanúvallomásokat hallva úgy tűnt, ifj. T. B. szerető családban élt, az édesapjával közösen dolgoztak a gazdaságukban, mindig tisztességesen viselkedett a munkásokkal is. A férfi múltjáról, a korábban elkövetett tetteiről nem beszéltek, mert az injekciós kezeléseknek, majd a rendszeresen szedett gyógyszernek köszönhetően a most 37 éves férfi jól volt. Ám önkényesen felére csökken­tet­te, majd el is hagyta a gyógy­sze­reit, ennek pedig az lett a következménye, hogy 2018. január 20-án több mint 30 késszúrással megölte az édesapját.


Az anya hangosan felzokogott, amikor a törvényszék folyosójának végén meglátta a vezetőszáron, lábbilincsben lépegető fiát, ahogy a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai kísérték a tárgyalóterem felé. Pár perccel később sírva lépett a tárgyalóterembe, és élve a mentességével, nem kívánt vallomást tenni. Mielőtt elhagyta volna a termet, a gyermekére nézett: Szeretlek fiam! – mondta, a fiú válaszolt: én is!

Nem volt beszámítható

Pénteken délelőtt a Nyíregyházi Törvényszéken tanúk meghallgatásával folytatódott ifj. T. B. büntetőügyének tárgyalása. Mint arról többször beszámoltunk, a 36 éves férfi a szüleivel élt tornyospálcai otthonukban, s tavaly január 20-án előzetes szóváltás nélkül több mint 30 késszúrással megölte az édesapját.

Fél évvel később az ügyész emberöléssel vádolta a férfit, de mivel kóros elmeállapota miatt nem büntethető, azt indítványozta, hogy a bíróság mentse fel, és egyidejűleg rendelje el a kényszergyógykezelését. Ifj. T. B.-t azóta is az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) kezelik, a tárgyalásra is onnan szállították be.

Dr. Gunyecz Zoltán bíró december 14-én nem hirdetett ítéletet, mert szakértői kiegészítésre volt szükség. Az új büntetőeljárás szerint vizsgálni kellett, hogy a novemberi előkészítő tárgyaláson beszámítható állapotban ismerte-e be bűnösségét ifj. T. B. Amennyiben a szakértő szerint nem volt beszámítható, akkor tanúk, szakértők meghallgatásával le kell folytatni a teljes eljárást. Ha a szakértő azt mondja, hogy a beismeréskor beszámítható volt, azaz felfogta, mi történik körülötte, megértette, hogy tettének milyen következménye lesz, akkor ezt elfogadhatta volna a bíróság, és február 15-én ítélet hirdethetett volna.

Az elmeorvos-szakértői kiegészítés azonban egyértelműen kimondta: a kóros elmeállapotú férfi valóság­érzékelése sérült volt az ­előkészítő ülésen és a decemberi tárgyaláson is. Pszichotikus – üldöztetéses gondolatok, téveszmék – tünetei voltak. Emiatt a beismerő vallomását nem lehetett elfogadni.

„Ezt meg kellett tennem”

– Otthon voltam január 20-án, amikor a vádlott édesanyja felhívott, és azt mondta: Öcsi megszúrta az édesapját. Azonnal autóba ültem, hívtam a mentőket és a rendőrséget. Amikor megérkeztem és kérdeztem, hol van Béci, az anya a szoba felé mutatott. Rengeteg vért láttam, és a mellkasának jobb oldalából kiállt egy kés. Szörnyű látvány volt, kiszaladtam és hívtam újra a mentőket – emlékezett vissza a 2018. január 20-ai reggelre D. L., akinek az elhunyt az unokanagybátyja volt.

A vallomásában azt is elmondta, hogy a család nagy szeretetben élt, a fiú a családi gazdaságban dolgozott azóta, hogy kiengedték az IMEI-ből 2008-ban. A család nem beszélt a fiú betegségéről, sem a korábban elkövetett tetteiről, így arról sem, hogy amikor még erősen drogozott, akkor mellkason szúrta az édesapját vasvillával, majd 2003-ban megölte a barátnőjét.

– Tudtuk, hogy felügyelet mellett normális életet élhet, és soha egyetlen mondattal nem érzékeltettük vele, hogy a betegsége miatt elítélnénk. Amikor megkérdeztem Öcsit, miért tette, azt mondta nekem, hogy „ezt meg kellett tennem, leszámolás volt”. Ekkor már tudtam, hogy kiújult a betegsége, s azt is, nem vette be a gyógyszerét – mondta a rokon, s mint egy korábbi vallomásában fogalmazott, a kiérkező rendőröket is figyelmeztette, vigyázzanak Öcsivel, mert kiszámíthatatlan.

Szeretetteljes légkör

Ifj. T. B. sógora is arról beszélt, hogy amikor hazamentek látogatóba Tornyospálcára, a légkör szeretetteljes, a hangulat jó volt, a fiú viselkedésén soha nem látszott a betegsége, nem tűnt zavartnak, ami az injekciós kezelésnek, majd a gyógyszereknek volt köszönhető. A korábbi tetteiről nem igazán tudott, a családban nem esett erről szó. Még 2018. január elején sem látszott ifj. T. B.-n, hogy megváltozott volna.

A tárgyalás március 29-én folytatódik. Ekkor tanúkat hallgatnak meg, s amennyiben minden tanú megjelenik, valamint új bizonyítási indítványt nem terjesztenek elő, ítéletet is hozhat a bíró az emberölési ügyben – mondta dr. Sörös László, a törvényszék sajtószóvivője.

Semmi nem utalt erre

Ifj. T. B. a gyilkosság reggelén autóval négy munkást vitt ki a családi gyümölcsösbe, így őket is megidézték tanúként. A három megjelent munkás azt mondta, apa és fia közösen vezették a gazdaságot, mindent egyeztettek, arról pedig a faluban sem nagyon beszéltek, mit tett korábban ifj. T. B., aki mindig tisztességesen beszélt és viselkedett velük, azon a reggelen semmi különös jel nem utalt a viselkedésében arra, hogy milyen szörnyűségre készül. A vallomásokból kiderült az is, hogy a nagy hideg miatt fagyos volt a fa, így nem tudták folytatni a metszést, s amikor hívták Öcsit, hogy menjen értük, nem vette fel a telefont, majd pár perccel később D. L. a telefonba azt mondta, hogy tragédia történt, Béla bácsi meghalt.

Visszamentek a házhoz, akkor tudták meg, hogy mi történt, a rendőrök később hallgatták ki őket.

BM


Tornyospálca - Másodszor is bestiálisan gyilkolt egy 36 éves férfi Tornyospálcán. Minden ok nélkül halálra szurkálta az apját, miután munkásokat vitt a család gyümölcsösébe. Annyira sokszor megszúrta, hogy az apának esélye sem volt. Évekkel korábban pedig a barátnőjét ölte meg kivételesen kegyetl...

Tornyospálca - A fejében lévő hangok súgták a tornyospálcai férfinak, hogy gyilkolja meg az édesapját, akit egyébként szeretett. Úgy tudjuk ezt mondta a 36 éves férfi, aki januárban 25 késszúrással végzett a férfivel. A fiú paranoid skizofrén, 15 évvel ezelőtt már gyilkolt, akkor a menyasszonyát ölt...Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés