Új uniós támogatási elvek

Cikk 43 / 89 Gálakoncert a Vikárban A legtöbben eddig a csokot igényelték A gazdák abban reménykednek, hogy 2020 után is lesz majd okuk mosolyogni
Cikk 43 / 89 Gálakoncert a Vikárban A legtöbben eddig a csokot igényelték A gazdák abban reménykednek, hogy 2020 után is lesz majd okuk mosolyogni - © Illusztráció: ÉKN-Archív
Kisvárda – Magyarország abban érdekelt, hogy a terület­alapú és a fejlesztési támogatás intézménye megmaradjon.

Bár még 2020 egy kicsit odébb van, az ország gazdálkodóinak mégis napi témát ad: vajon mi lesz a most futó uniós támogatási időszak lejárta után az EU-s forrásokkal?

Sokan sokfélét mondanak, így a tisztánlátás érdekében országjáró konferenciasorozatba kezdett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), melynek kisvárdai állomását a napokban rendezték meg a város egyik elegáns szállodájában.

– Merre tovább, Közös Agrárpolitika? – tette fel gondolatébresztő kérdését Papp Gergely. A NAK szakmai igazgatóhelyettese előadásában kifejtette: a Közös Agrárpolitika, azaz a KAP minden bizonnyal átesik majd egy jelentős reformon, most a gazdálkodók és az érdekvédelmi szervezetek javaslatait gyűjti be az unió mezőgazdasági biztosa, Phil Hogan, aki eddig is igyekezett egyszerűsíteni a különböző joganyagokat, köztük a zöldítéshez kapcsolódó szabályozást is.

A várható irányvonalak

Papp Gergely ezután a 2020 utáni agrárpolitika várható irányvonalairól szólt. Eszerint a brüsszeli döntéshozók azt szeretnék, ha a gazdálkodók nagyobb figyelmet fordítanának az időjárási és a piaci kockázatokkal szembeni kitettségük javítására. Ehhez igazodva előtérbe kerülhet a kárenyhítési rendszer fejlesztése, bevezetnének bizonyos jövedelemstabilizációs eszközöket és erősítenék a piaci védőmechanizmusokat is. Még nagyobb hangsúlyt kaphat a környezeti fenntarthatóság, ennek keretében továbbfejlesztenék a zöldítést, s újabb környezetvédelmi intézkedéseket építenének be a támogatások alapfeltételeibe. Fókuszba kerülhet az innováció szerepe is, hiszen ez jelenti a fenntarthatóság és a versenyképesség zálogát.

– A beruházási támogatásoknak egyre inkább az innováció szellemében kell majd hasznosulniuk – emelte ki a NAK szakmai igazgatóhelyettese, aki szerint az új irányelvek szellemében egyszerűbb és letisztultabb támogatáspolitika várható, ezzel párhuzamosan világosabbá válhat a feltételrendszer, a kereteket pedig ugyan uniós szinten fogják rögzíteni, de a tartalmat a nemzetek sajátosságaira szabhatják.

– Magyarország alapvetően abban érdekelt, hogy a területalapú és a fejlesztési támogatás intézménye 2020 után is megmaradjon – fejezte be előadását Papp Gergely.

Az egész országot lefedné

Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke Papp Gergellyel ellentétben a múltba tekintett vissza, és megpróbálta összegezni a kamara elmúlt években végzett tevékenységét. Elmondta: eddig is az agrár- és élelmiszer-gazdaság erősítéséért, a jólétében gyarapodó vidékért dolgoztak. Az évek során létrehoztak egy 650 fős falugazdász-hálózatot, a szervezet közreműködésével pedig közel 1000 milliárd forint támogatáshoz jutottak a hazai gazdálkodók. Győrffy Balázs kijelentette: további áfacsökkentésért fognak lobbizni a kormánynál.

– Szeretnénk jövő májusban beindítani az egész országot lefedő jégvédelmi rendszert – fogalmazott a NAK országos elnöke.

KM-TGKisvárda.
SZON.HU


hirdetés