Helyi közélet

2017.10.17. 12:33

Unikum a Baltikum: négy országban táncol a Nyírség

Nyíregyháza - Kedd reggel kelt útra az Alvégesi Művelődési Ház elől a Nyírség Táncegyüttes.

Nyíregyháza - Kedd reggel kelt útra az Alvégesi Művelődési Ház elől a Nyírség Táncegyüttes.

Hatalmas távolságot kellene megtennie a Nyírségnek, ha tánclépésben haladnának úti céljaik eléréséhez. Kedd reggel az Alvégesi Művelődési Ház előtt gyülekezett a lelkes csapat, hogy elinduljanak a balti portyára. Este már saját bőrükön tapasztalhatták a lengyel-magyar barátságot.

– Magyarország rigai nagykövetségének invitálása motiválta a baltikumi vendégszereplésünket – rántotta le a leplet az utazás hátteréről Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője. – A turné első állomása a lengyelországi Sanok, ahol a művelődési központban a magyar kulturális évad alkalmából léphetünk fel. Szerdán már a litvániai Kaunasban ropják, csütörtök este lettországi Rigában, pénteken Tallinnba mutatjuk be a Pirkadat, nagyharang, alkonyat című műsorunkat. Egyrészt az október 23-i ünnep, másrészt pedig a Kodály-évv alkalmából hívtak meg bennünket, és a hazai Kállai kettős megszólaltatása, eltáncolása is fontos része a programnak.

Augusztusban jelesre vizsgáztak: a nemzetközi néptáncfesztivál lebonyolítása után nagy élményt nyújtott a Nyírség Kárpát-medencei néptánctábor.

– Bár most konkrétan a baltikumi turnéra koncentrálunk, javában készülünk arra, hogy az év végén bemutatkozzunk a Duna Televízióban, december közepén pedig a Continentál Aréna lesz a házigazdája az utánpótlást biztosító Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola mintegy 350-400 táncos, zenész, képzős és drámás tanulót felvonultató karácsonyi bemutatónak. Javában készül az új, a Székelyföld táncanyagát feldolgozó műsorunk is, melyet februárban ismerhetnek meg a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában