Kisvárdai emlék Kallós Zoltánról

Kallós Zoltán énekel
Kallós Zoltán énekel - © Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – A Kisvárdai Tőkés László Alapítvány első egyéni díját 1991. június 2–án adták. Az első egyéni díjat Gelu Pateanu író–költő kapta meg. A hetedik díj átadása 1999. június 10 történt a Bessenyei György Gimnázium Dísztermében, ahol Kallós Zoltán a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakja részesült az elismerésben.

– A könyvespolcaimra írólapokon különböző idézetek vannak írva. A legelső lapon négy idézet van. Az első egy Kallós Zoltán által lejegyzett csángó népdal idézettel.

„Én elmegyek közületek,/ Mert köztetek nem élhetek,/ Valahára visszatérek,/ Még kapjak meg belőletek.”

Maradandó élmény volt számomra, amikor 1999. június 10–én személyesen is találkozhattam vele, s néhány percet beszélgethettünk is. A díj átadásának időpontja egy kicsit csúszott, míg a díj átadó Dr. Dávid Ibolya megérkezett. Kallós Zoltán a maga egyszerűségével felment a Bessenyei György Gimnázium Dísztermének kicsiny színpadára s énekelni kezdett, s énekelt mind addig, amíg a díjátadó meg nem érkezett.

A Díszterem zsúfolásig megtelt nézőtere áhítattal hallgatta s ütemes tapssal köszönte meg a rendkívül felemelő élményt. Majd megtörtént a díj átadása. A Tőkés László Alapítvány emlékkönyvébe a következőket írta: „Én elmegyek közületek,/ Mert köztetek nem élhetek,/ Valahára visszatérek,/ Még kapjak meg belőletek. Csángó magyar népdal, jegyezte: Kallós Zoltán. Kisvárda 1999. jún. 10. Egy számomra nevezetes napon, Kallós Zoltán. U. i: Köszönöm mindenkinek, akik rám gondoltak.”

A Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin–lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth–díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő volt. 2017–ben megkapta a Kossuth–nagydíjat, valamint az Europa Nostra–díjat is.

Kallós Zoltán neves néprajzkutató életének 92. évében, válaszúti otthonában érte a halál, 2018. február 14–én.

Szombaton –17–én– egy órakor a református egyház szertartása szerint a válaszúti Kallós Kúrián kerül sor a végső búcsúztatásra, ezt követően a kolozsvári Házsongárdi temetőben helyezik örök nyugalomra Kallós Zoltánt.

– Vincze Péter –


Elhunyt Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutató
Kolozsvár - Életének 92. évében, szerdán délután elhunyt Kallós Zoltán, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakja, a nemzet művésze, akinek munkásságát egyebek mellett Kossuth-nagydíjjal, Corvin-lánccal és Europa Nostra-díjjal is elismerték. A hírt a Kallós Zoltán Alapítvány illetékese erősítette...
hirdetés