Kisvárdai rendőröket jutalmaztak a vadászok

Kisvárdai rendőröket jutalmaztak a vadászok
Kisvárda – Kedden délután a kisvárdai vadászházban, a megyei és helyi vadásztársaság vezetői adták át elismerésüket, Iváncsik László r. hadnagy és Szilágyi Béla r. őrnagy, kisvárdai rendőrök részére, egy tavalyi orvvadászattal kapcsolatos ügy eredményes felderítéséért.

Az elismeréseketPlavecz János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vadász Szövetség titkára, megyei fővadász, valamint Dr. Berecz Gábor, a Kisvárdai Rákóczi Vadásztársaság elnöke adta át az eredményes felderítő munkát végző rendőröknek.

Őzbak trófeák a szemétdombon?

A kisvárdai Rákóczi Vadásztársaság hivatásos vadászai az elmúlt év folyamán jelezték a rendőrkapitányság illetékeseinek, hogy Szabolcsbákán valószínűleg orvvadászati tevékenység folyik. Az átadott információk alapján az adatgyűjtést követően, megkezdődött a nyomozás. A Szabolcsbákán élő férfiúnál tartott házkutatás során, tíz őzbak trófea, valamint egy légpuskából átalakított kispuska s mintegy félszáz lőszer lefoglalása történt meg. A bírósági eljárás során az illető a trófeákat illetően azt nyilatkozta, hogy azokat a szeméttelepen találta. Egy őzgida lelövését is elismerve, valamint lőfegyverrel és a lőszerekkel való visszaélés és lopás vétsége miatt ez év márciusában jogerősen egy év nyolc hónap büntetésbe részesült, négy évre felfüggesztve.

Milliós károk a vadállományban

Kisvárda és térségében működő hat vadásztársaságok területen már évek–évtizedek óta komoly gondot fordítanak a területen élő vadállomány életfeltételeinek javítására. A térségben „működő” orvvadászok, fegyverrel, hurkolással több milliós károkat okoznak a területen élő vadállományba. Ez év március első napjaiban Pap Jéke közötti területen, egy körbekerített gyümölcsös kerítésén kívül, s a kukoricaföld között, egy akácos erdősávban egy termetes, lövéstől elpusztult gímszarvas bika tetemét találták meg a vadászok. A tetem több mint két mázsás volt. Az agancs nélküli szarvas értéke több mint egymillió forint.

Hatalmas károkat okoznak a vadgazdálkodóknak az orvvadászok, akik közül néhányukat sikerül lefülelni a vadászoknak, a rendőröknek. Haszonszerzési szándékkal működő rapsicok rendszeresen, sokszor nagy tételekben pusztítják a vadállományt.

Az orvvadászati tevékenység felszámolására, a területen működő vadásztársaságok és a Kisvárdai Rendőrkapitányság között hosszú távú együttműködés készül ezen illegális tevékenység visszaszorítása érdekében.

Vincze Péter –
hirdetés