Kiszabadult a börtönből, elitta mindenét, aztán betört egy ABC-be és nekilátott a barackpálinkáknak – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40 és 30 éve

1968-ból: „Nyíregyházi képeslap – a Beloiannisz tér”
1968-ból: „Nyíregyházi képeslap – a Beloiannisz tér” - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1978 és 1988-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1948. január 10., szombat
Kiürítettek öt Tisza-menti községet

Néhány napos nyugalmi állapot után ismét megdöbbentő hírek érkeztek a Tisza felső folyásának vidékéről. Tegnap reggeltől lélegzetvisszafojtva, aggódva figyelte ismét Szabolcs, Szatmár és Bereg népe a Tisza vízállásáról szóló híreket. Attól kellett tartani, hogy megismétlődik a szilveszteri tragédia. A Folyammérnöki Hivatal jelentése szerint 24 óra alatt 3,5 métert emelkedett a Tisza szintje. A szilveszteri gátszakadások helyreállítási munkáit a váratlan vízemelkedés miatt nem tudták befejezni, újra ömlött a víz a már egy ízben elárasztott területekre. Csütörtök este elrendelték Tivadar, Gulács, Tiszabecs, Milota és Tiszakóród kiürítését. Főleg az asszonyokat, gyermekeket és aggokat telepítették ki, akiket a Túr töltésétől védett Sonkád, Kölcse, Fehérgyarmat és Fülesd községek fogadtak be. A férfiak a helyükön maradtak, hogy a tiszai árral hősiesen küzdő műszaki alakulatok segítségére legyenek. A rendkívül gyors szintemelkedés láttán a szovjet hatóságok megtettek minden intézkedést, hogy a menekülőket elhelyezzék, a magyar hatóságoknak és műszaki alakulatoknak pedig aktív segítséget nyújtanak.

Hatvan éve írtuk
1958. január 10., péntek
Bontsák le az ibrányi hegyet!

Megyénkben is megszületett az első idei „szenzáció”. Arról kaptunk hírt ugyanis, hogy a lankás hajlatú nyírségi dombok között, közelebbről Ibrány községben szinte egyik napról a másikra merész ívű hegység szökött a magasba. Égbe meredő csúcsain sízésre alkalmas hóréteget észleltek, így most már megyénkben is kibontakozhat e nemes sportág. Ez a hegy külsőre valóban hasonlít egy pleisztocén korabeli emelkedésre, ám szerkezetileg aligha. Szerződés szerint a községi Vegyesipari Ktsz-nek le kellett volna gyártania 20 ezer almásládát a Műszaki Áruértékesítési Vállalat részére. Az előrehozott határidőig nem készült el a kért mennyiség, de a munka csak ment tovább, novemberben végeztek az utolsó hatezerrel is. Ezek ékesítik most, még januárban is a szövetkezet udvarát, hatezer láda munkadíját és dolgozói keresetét lepte be a hó a napokban. Bontsák le végre az ibrányi hegyet, ne csúfítsa tovább a Nyírség harmóniáját! Ezt kívánja negyvenöt család érdeke is.

Ötven éve írtuk
1968. január 10., szerda
Csoda, hogy megmaradt a hatszáz éves falu

Életkora hatszáz év, mégis a megye legkisebb, az ország egyik legparányibb faluja. Mindig fogyott, mint a hold, egyáltalán csoda, hogy megmaradt. Török, tatár, német ostromolta, patkó alakban a Nóborda patak védte, függőhídon érintkezett a külvilággal. Katonákat, cselédlányokat adott a birodalomnak, és Amerikának munkáskezet. Alig százötven állandó lakos, harmincöt ház, az egyetlen középület az iskola. Sok gazdája van Nemesborzovának: tanácsilag, egyházilag Mándhoz, oktatásilag Penyigéhez, gazdaságilag a kisszekeresi Előre Tsz-hez, földműves-szövetkezetileg Jánkmajtishoz tartozik. Két–három évente születik egy gyerek, házasodni ugyan hazajönnek a fiatalok, de aztán mennek. A falu szenzációja jelenleg a háromszáz éves harangláb elutaztatása a Szentendrei Szabadtéri Múzeumba. A ferde torony értékes műemlék, egyben talány: a régi időkben megmaradt a csúcsán a félhold. Hogy került a keresztyén épület tetejére a muzulmánok félholdja? A paticsos templom haranglábja elutazik, hogy méltó helyen őrizze meg az utókornak a szatmári nép keze munkáját. Az egyutcás falucska – az egykori Borz-odva – pedig tovább építi a holnapját.

Negyven éve írtuk
1977. január 8., vasárnap
Hajnali pálinkázó

Csak három nap múlva lépett volna életbe a szeszárusítási tilalom, de S. Ferenc máris megszegte – méghozzá meglehetősen különös módon. Alig szabadult ki a börtönből, elitta, amit ott keresett, de december 29-én hajnali 5-re rettenetesen megszomjazott. Mit tehetett, mikor semmi nem volt nyitva? Fogott egy kalapácsot és betörte vele a vajai ABC-áruház kirakatát. Bemászott a boltba, megkereste a barackpálinkát és nekiült, hogy szomját oltsa. Egymás után bontotta fel a kétdecis palackokat, ám amikor a negyedik végére ért, elnyomta az álom. Még akkor is alig akart lábra állni, amikor egyenruhás férfiak költögették. A bíróság természetesen nem ilyen viccesen fogta fel a dolgot.

Harminc éve írtuk
1987. január 9., szombat
Elkészült az uszoda

A KEMÉV kivitelezésében elkészült Záhonyban a fedett uszoda. A 27 millió forintos beruházás egy 25 méteres, ötpályás versenymedencét és egy tanmedencét foglal magába. Jelenleg a próbaüzemelés folyik, de a tervek szerint már ebben a hónapban megnyitják az uszodát a nagyközönség számára.

KM
hirdetés