Kitavaszodott így ősszel… Baj ez?

A Szamos felszíne felett a várost egykor Komlódtótfaluval összekötő, XVIII. századi fahíd cölöpjének maradványai is látszanak
A Szamos felszíne felett a várost egykor Komlódtótfaluval összekötő, XVIII. századi fahíd cölöpjének maradványai is látszanak - © Fotó: Galambos Béla
Nyíregyháza – Hiába vagyunk túl az ősz közepén, a nyárias meleg nem tágít!

A Földközi-tenger medencéjének középső részén mediterrán ciklon alakult ki, az ennek előoldalán áramló meleg levegő eredményezi a szokatlan időjárást. Az elmúlt napokban mindenhol 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt, délkeleten 25–27 fok is volt. Október 29-én a napi országos és fővárosi melegrekord is megdőlt: Kübekházán 27,1 fokot mértek – 1923-ban Szerepen ezen a napon 25,9 fok volt és november 3-án is megdőltek a rekordok. Szombaton a legmagasabb minimum-hőmérsékleti csúcs dőlt meg: Tatabányán csupán 15,8 fokig hűlt le a levegő. Annak jártunk utána, hogy az emberi szervezet hogy reagál a szokatlan melegre, és arra is kíváncsiak voltunk, a mezőgazdaságban milyen hatásai lehetnek.

Kétségtelen, hogy a közérzetünkre jó hatással van a tavaszias időjárás, azonban a melegfront hatásai nem minden szervezetre hatnak kedvezően.

– A melegfront leggyakrabban vérnyomáscsökkenéshez, pulzusszám-emelkedéshez, fejfájáshoz, fáradékonysághoz, illetve migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethet – tudtuk meg Ilyés György mentőtiszttől. – A fejfájás megelőzése és a mérséklése érdekében érdemes már a reggeli óráktól figyelni a fokozott folyadékbevitelre, a kávé és más magas koffeintartalmú italok fogyasztása kerülendő! A melegedés hatására az emésztési panaszok is fokozódhatnak. Ilyenkor fokozni kell a napi folyadékbevitelt, a legjobb megoldás a víz. A közlekedéskor a melegfronti változások miatt figyelmetlenebbek, tompábbak lehetnek az autósok, a balesetek elkerülése érdekében mindenki vezessen fokozott figyelemmel! – tanácsolja Ilyés György.

– A tartósan meleg időjárás, a frontátvonulások leginkább a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket, az idősebbeket, illetve a gyermekeket viselik meg, rájuk fokozottan kell figyelni, nagyon fontos a folyadékpótlás és a vérnyomás ellenőrzése – tette hozzá Ilyés György. Figyelmeztetett arra is, hogy a cukorbetegek szervezetére is hatással van a meleg idő, így az ő esetükben is lényeges a vércukorszint rendszeres, akár gyakoribb mérése is. Megjegyezte: az időjárás kedvez a szabadtéri programoknak, érdemes minél több időt a friss levegőn tölteni, hiszen ezzel is hozzájárulunk az immunrendszer erősítéséhez.

Komoly gond a szárazság

– A gyümölcstermesztés számára az enyhe ősz nem káros, sőt, szerencsés is – mondta lapunknak a csengeri dr. Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem docense. – Egyrészt van idő a jövő tavasszal virágot hozó rügyek egészséges kifejlődésére, beérésére, másrészt bőségesen van ideje a fáknak arra, hogy lombhullatás előtt visszaraktározzák a tápanyagokat, és tavasszal nagyobb tápanyagtartalékkal induljanak virágzásnak. Az enyhe időjárás semmilyen negatív hatással nincs a kórokozók és kártevők áttelelő alakjainak pusztulására, mert az majd a téli hidegektől függ, tehát a kártevők télen is gyérülhetnek, ha kellően hideg lesz az idő. A jövő tavaszi virágzás, kihajtás időpontját szintén nem befolyásolja az őszi meleg, azt majd a tél végi, kora tavaszi időjárás dönti el. Pozitív az is, hogy aki ültetvénykivágást és/vagy ültetvénytelepítést végez, annak a hosszú ősz miatt van ideje a munkák előkészítésére. A negatívum a gyümölcstermesztés számára tehát nem az, hogy hosszú és meleg az ősz, hanem az, hogy száraz. Sok térségben június közepe óta nem volt elegendő csapadék. Ez viszont a virágrügyek fejlődésére, beérésére negatívan hat, így bizonytalan, hogy az idei nagy termések és aszályos nyár, valamint aszályos ősz után milyen mennyiségű és minőségű virágrügyekkel vágunk neki a jövő évi virágzásnak. Lehet rá számítani (főleg az öntözetlen ültetvényeken), hogy az aszály miatt jövőre rosszabb lesz a virágzás. Ezt megelőzendő sok olyan ültetvényen, ahol megoldható, még szeptemberben, októberben is öntöztek, ami ősszel elég szokatlan – tájékoztatta lapunkat dr. Apáti Ferenc.

BM, TG
hirdetés