Kitelepítések Gesztelyen

Az elmúlt órákban Gesztelyről költöztették ki öt ház lakóit, összesen 14 embert, mindannyian rokonoknál húzzák meg magukat. Közben szerda reggel öt óra óta folyamatosan hordja a homokot két honvédségi helikopter Ócsanáloshoz, ahol a Hernád folyó és a Vadász-patak találkozásánál megcsúszott a töltés.

A Miskolc melletti Onga homokbányájából egyszerre körülbelül száz zsáknyi homokot tudnak elszállítani a helikopterek. A gépek nagyjából 5-6 perceként fordulnak Onga és Ócsanálos között, tankolni háromóránként szállnak le a miskolci repülőtéren.

Az Ongától nem messze található Gesztelyen szerda reggel 8 órakor 473 centimétert mutatott a vízmérce, 23 centivel többet a 2004-es rekordnál. A községhez a vártnál gyorsabban érkezett meg az árhullám, éjszaka átlagosan 20 centit nőtt a vízszint 2 óránként. Mivel a Sajón is harmadfokú a készültség, nem tudja levezetni a Hernád árhullámát, így a szakemberek arra számítanak, hogy Gesztelynél lassan vonul majd le a víz. 2004-ben alacsonyabb volt a Sajó vízszintje, és gyorsabban levezette a Hernád vizét. Gesztelynél egyébként szerda délután várják a Hernád tetőzését, 470 és 490 centiméteres magassággal .
Gesztelyen van élelmiszer és gyógyszer, sőt tanítanak az iskolában, és az óvodát is kinyitották, mivel mindkét épület magasabb részen. Mint korábban beszámoltunk róla, a Miskolci Spider Speciális mentőcsoport búvárokkal, vesz részt a mentésben, valamint a szolnoki Életjel Speciális mentők mellett újfehértói tűzoltók is bekapcsolódtak a víz elleni küzdelembe.

– Pusztai Sándor –
hirdetés