Helyi közélet

2016.10.25. 16:38

A mesebalett a specialitása - 40 éve működik a Primavera Nyíregyházán

Nyíregyháza - Nyíregyházán működik hazánk egyetlen amatőr klasszikus­balett-együttese.

Nyíregyháza - Nyíregyházán működik hazánk egyetlen amatőr klasszikus­balett-együttese.

Nem könnyű, és manapság nem is populáris műfaj a klasszikus balett. Hogy Nyíregyházán mégis folyamatos az utánpótlás, főként annak köszönhető: hatvanéves múltra tekint vissza az oktatás, és a Primavera – hazánk egyetlen amatőr klasszikus­balett-együttese – Feketéné Kun Ildikó vezetésével negyven éve népszerűsíti a „világ legszebb művészetét”.

Hasznos minden területen

– Az elmúlt négy évtizedben több száz növendékem volt, rajtuk keresztül ismerik a nevem és a munkám, ezért nincs hiány utánpótlásban – mondta a Nívó- és Tehetségekért-díjjal, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, legutóbb pedig Megyei Prima Díjjal kitüntetett balettmester, aki Molnárné Maresch Lillytől vette át a stafétabotot.

– Amikor a legkisebbek eljönnek az órámra, játékos formában, sok történettel fűszerezve kezdjük, ezzel párhuzamosan megtanítom a lépések, ugrások, pozíciók nevet franciául, ugyanis világszerte ez a balett nyelve.

Később viszont a fegyelem kerül előtérbe: az órákon nem lehet beszélgetni, nem jöhetnek be a szülők – kivéve, ha ők is táncolnak –, a gyerekeknek meg kell tanulniuk követni az utasításokat, harcolni, legyőzni önmagukat. Ez nem mindig könnyű, de a balett révén kialakuló fegyelem, precizitás és erős akarat az élet minden területén hasznosnak bizonyul – vallja a gyerekek Ildikó nénije, akinek a tanítványai a Magyar Állami Operaháztól a Győri Baletten át a Budapesti Operettszínházig mindenütt megállják a helyüket.

Fellépés a díjátadón

– Mindig is imádtam mozogni, ugrálni, ezért édesanyám ötéves koromban elhozott egy órára – idézte fel a kezdeteket Szláma Flóra, akit annyira rabul ejtett a balett világa, hogy immár tíz éve ennek szenteli a szabadidejét.

– A mozgás szeretete, a közösség, a csapatunka, az érzelmek átadása táncmozdulatokkal – sorolta a Krúdy Gyula gimnázium tanulója, mi minden láncolja az együtteshez. – Előbb bekerültem a balett­iskola Tehetségekért-csoportjába, ami a Primavera előszobája; az együttesnek hat éve vagyok tagja. Minden előadásunk emlékezetes, nagy élmény a színpadon állni – folytatta Flóra, aki az első szólójára emlékszik legszívesebben, és arra, amikor megkapta Odette szerepét a Hattyúk tavából. Lelkesedését elnézve még nagyon sokáig láthatjuk a színpadon; legközelebb a Megyei Prima Díj-átadón lép majd fel az együttesével.

KM-HP


Megszólítani a kicsiket

– A tanításon kívül az előadások forgatókönyvéért, koreográfiájáért és zenei szerkesztéséért is én felelek, ami hatalmas, ugyanakkor gyönyörű munka.

– A specialitásom a mesebalett, ami a legkisebbeket is megszólítja – színpadra vittük többek között Pinocchiót, Óz, a csodák csodáját, a Kis hableányt, de az Anyám tyúkja című versből is született előadás – tudtuk meg a telt házas Primavera-műsorok hátteréről Feketéné Kun Ildikótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában