Kitüntetés a magyar irodalmat gyűjtő németországi könyvtár alapítójának

Berlin, 2012. június 22., péntek (MTI) – A magyar kultúra külföldi megismertetéséért és terjesztéséért Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntetik ki Gudrun Brzoskát, a magyar irodalomra szakosodott Ehingeni Könyvtár alapítóját.

Gudrun Brzoska nagyjából 450 magyar, illetve magyar származású szerző német nyelvű köteteit gyűjtötte össze a Duna-parti Ehingenben működő könyvtárban. Magángyűjteményét 2002-ben alakította át közkönyvtárrá, és a http://www.ungarische-literatur.eu címen elindított egy honlapot, amelyen egyebek között recenziókat és életrajzokat közöl. A kölcsönkönyvtárban bő 1500 kötet és számos folyóirat várja az olvasókat.

A Baden-Württemberg tartományban fekvő városban létrehozott könyvtár az eddigi legnagyobb szabású civil kezdeményezés, amelynek célja a németül megjelenő magyar irodalmi alkotások szakszerű gyűjtése, katalogizálása és megismertetése a németül olvasó közönséggel.

Gudrun Brzoska könyvtáros és könyvkereskedő. A magyar irodalommal úgy került kapcsolatba, hogy férje néhány évig egy soproni iskolában tanított – áll a könyvtár honlapján megjelent ismertetőben.

Munkásságát a magyar kormány Pro Cultura Hungaria kitüntetéssel ismeri el. A díjat Mydlo Tamás müncheni főkonzul adja át szombaton a bajor fővárosban egy magyar irodalmi est keretében, amelyen Ákos Doma magyar származású német író felolvasást tart, Csaba Gál müncheni magyar költő-zeneszerző megzenésített verseit adja elő, Gyuricza Bernadett, a Magyar Turizmus Zrt. müncheni képviseletnek vezetője pedig előadást tart a magyar kávéházi kultúráról.

 

 

– MTI –

Címkék: , , ,hirdetés