Kivégezte édesanyját és a nevelőapját, majd golyózáport zúdított a rendőrökre

Kivégezte édesanyját és a nevelőapját
Kivégezte édesanyját és a nevelőapját - © fotó: police.hu
Tatabánya – Kivégzésszerűen lelőtte nevelőapját és édesanyját, majd golyózáporral fogadta a rendőröket július 11-én éjjel a tatabányai N. Norbert.

A zsaruk bravúros mentőakcióval tudtak csak kikerülni a tűzvonalból. A bezárkózó férfit négyórás tárgyalás után a Terrorelhárítási Központ munkatársai fogták el.

Éjjel 3 óra 39 perckor telefonált a rendőrségre Tatabánya Felsőgalla városrészéből egy férfi: lövéseket hallott Széchenyi utcai házuk elől. Kinézve egy mozdulatlan embert látott a kapu előtt feküdni, majd egy férfi bement a földszinten a főbérlők lakásába, aztán veszekedés zaja, majd újabb két lövés hallatszott. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központja azonnal az összes szabad járőrkocsit a helyszínre küldte.

– Ahogy kiszálltam az autóból, csak annyit láttam, hogy a járda mellett egy élettelen férfi fekszik, feje körül növekvő vértócsával. Amikor odalépett hozzá Kovács Iván zászlós kollégám, lövések dörrentek. A járőrkocsi kereke mögött hasra vetődve kerestem fedezéket – idézte föl a golyózápor kezdetét Suki Sándor zászlós, a Tatabányai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. – A helyszínen a kollégákkal egymásnak kiabáltunk, miközben folyamatosan süvítettek körülöttünk a lövések. Viszonozni nem mertük, mert úgy tudtuk, ártatlanok is vannak a házban. A többiek szóltak, vigyázzak, mert engem céloz a férfi, s abban a pillanatban egy lövedék úgy 20 centivel a fejem felett zúgott el, miután átütötte a kocsi karosszériáját – mondta a tapasztalt zsaru, aki nem ijed meg az árnyékától, 15 évig volt hivatásos katona, és szolgált békefenntartóként Koszovóban is, vagyis nem először lőttek rá.

suki

Egy harmadik járőrkocsival érkezett a helyszínre Gányai Balázs zászlós, körzeti megbízott, és nem mindennapi megoldással menekítette ki társait a tűzvonalból.

– Suki zászlós rádión irányított, miközben az anyósülés felé oldalra lebukva vezettem. Így gurultam be a szolgálati autóval a golyózáporba, majd tolattam vissza, hogy a kocsi fedezékében a kollégáim, Suki Sándor, Kovács Iván, valamint Gyömrei Sándor százados, Lampert Zsolt zászlós és Vándor Gábor őrmester kiaraszolhassanak – ismertette a mentőakciót Gányai zászlós.

ganyai

A zsaruk még autóik fedezékéből értesítették a tevékenységirányítási központot, hogy lőnek rájuk, ahonnan azonnal ment a jelzés a Terrorelhárítási Központ (TEK) ügyeletére. Mire a rendőrök kiértek az életveszélyes területről, már csörgött is Suki zászlós telefonja, Hajdu János vezérőrnagy, a TEK főigazgatója hívta. Biztosította róla, hogy műveleti egységeik már úton vannak, csak arra legyen gondjuk, hogy kimenekítsék a kollégákat, és zárják a területet.

– Kollégáim 30 perc alatt a műveleti területre érkeztek. Rendkívül jelentős erőket mozgósítottunk, hiszen egyáltalán nem mindennapi, hogy rendőrökre lőjön valaki – mondta a Zsarunak Hajdu János vezérőrnagy.

A műveletet Hajdu János vezérőrnagy (jobbra), a nyomozást Vaczula József alezredes (balra) irányította

A TEK négy bevetési egysége, majd második hullámban két páncélozott jármű is indult a lövöldöző elfogására, akit időközben sikerült azonosítani. A bejelentő, a ház tetőterében lakó albérlő felismerte a lövések után a házba besétáló férfit, N. Norbertet, akinek édesanyja lakott a ház földszintjén.

ojh1

– Mivel nem volt világos, történt-e túszejtés, tárgyalónk már menet közben felvette a kapcsolatot telefonon a gyanúsítottal, aki beszüntette a tüzelést, mire egységeink a helyszínre érkeztek – folytatta a TEK főigazgatója. – Mivel fennállt az esélye, hogy van még bent élő túsz, több mint négyórás tárgyalás következett, végül 8 óra 50 perckor a gyanúsított letette fegyverét a bejárati ajtónál, majd kisétált a ház elé, ahol kollégáim azonnal elfogták.

Hajdu vezérőrnagy hozzátette: a sokféle taktikai elemet felvonultató akció során ez volt az utolsó pillanat, amikor a fegyveres még megadhatta magát, pár percen belül behatoltak volna, és akkor már nehéz lett volna elkerülni a fegyverhasználatot.

A TEK munkatársai N. Norbertet előállították a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol a rendőri egységek helyszíni parancsnoka, Vaczula József alezredes, a bűnügyi osztály vezetője gyanúsítottként hallgatta ki.

– A gyanúsított beismerte a bűncselekmények elkövetését, bár azzal védekezett, hogy előtte sokat ivott, emiatt nem sokra emlékszik az egészből – ismertette az alezredes. N. Norberttől vizeletmintát vettek, amelyet toxikológiai szakértői vizsgálatra küldtek, miután az előzőleg alkalmazott kábítószergyorsteszt kokain jelenlétét is kimutatta belőle.

N. Norbert kihallgatásán körvonalazódtak a borzalmas családi tragédia részletei. Kiderült: a férfi évtizedek óta feszült viszonyban volt édesanyjával és nevelőapjával. Azóta tartott a harag, hogy összejött későbbi feleségével, akit állítása szerint anyja és nevelőapja nem fogadtak el. Ráadásul a férfi házasságából született nagyobbik, most 16 éves fiúval magatartásbeli problémák voltak, ezért eltanácsolták az iskolából. Új iskolája közelebb volt a nagyszülei házához, ezért odaköltözött. N. Norbert édesanyja viszont a gyámhivatalhoz fordult, hogy elérje, végleg nála helyezzék el az unokáját.

ojh2

– A gyanúsított előző nap délutánjától szűkebb családjával a bokodi horgásztónál időzött, ahol nagyobb mennyiségű sört ivott, amitől állítása szerint erősen ittas lett, majd úgy döntött, autóba ül, hogy rendezze nézeteltérését anyjáékkal. A békés elintézésről szőtt tervnek ellentmond, hogy a sportlövőként engedéllyel tartott 0.45-ös kaliberű Glock típusú pisztolyával érkezett a szülői házhoz – folytatta Vaczula alezredes.

A nyomozás eddigi adatai szerint bekopogott az ajtón, majd amikor nevelőapja kiment, N. Norbert odalépett hozzá a kapu előtt, és közelről előbb szíven, majd fejbe lőtte. Utána bement a házba, összevitatkozott idős édesanyjával, akinek életét szintén kivégzésszerűen oltotta ki.

– Zsaru Magazin –
hirdetés