Kivonult a térről a Fidesz

Budapest – A Fidesz az október 23-i megemlékezésével abbahagyja állandó utcai jelenlétét – legalábbis a Kossuth téren nem fog demonstrációt tartani.

Sőt, már pénteken otthagyják a teret: délután a Terror Házánál tartanak emlékműsort, s hogy biztosan ne maradjon fideszes a Kossuth téren, Óbudán is lesz egy rendezvényük, melyen egy óriási zászlórudat húznak fel. Ezeken a gyűléseken Wittner Mária, Tarlós István és Makovecz Imre mond majd beszédet.

Úgy tudjuk, a párt azért váltott stratégiát, mert a politikai nyomásgyakorlásra már nem tartják elegendőnek az állandó Kossuth téri jelenlétet. Az elnöksége eleve nem is hónapokra tervezte a demonstrációkat.

Nyomásgyakorlás másképp

Fideszes vezetõk ugyanakkor cáfolták azt a korábbi hírt, mely szerint a Kossuth téri nagygyűléseket a párt által szervezett útlezárások követnék. Közben már hallani arról, hogy civil szervezetek blokád alá akarják helyezni a főváros útjait (keretes írásunk).  A nyomásgyakorlás ezen módját az utóbbi időben nem alkalmazták Budapesten. A különböző gazdakörök viszont az elmúlt hetekben vidéken gyakran és sok helyen tartottak félpályás útlezárásokat.

Az útlezásárok mellett az MSZP állandó nyomás alatt tartásának másik eszköze lehet, hogy a költségvetés kapcsán kemény kritikákat fogalmaznak meg, illetve a fideszes önkormányzati vezetők a takarékossági intézkedések hatásait, az iskolaösszevonásokat, intézménybezárásokat a kormány hibás döntéseire foghatják.

Nem cél a kormányzás


Blokád készül Budapest körül?
Félpályás útlezárásokkal kíván blokádot
vonni Budapest körül október 23-án a Lelkiismeret ’88 Egyesület – értesült
a Havaria Press. A szervezet az előzetes tervek szerint déli tizenkét órától
akarja félpályás útlezárásával blokkolni a forgalmat a fővárosba bevezető
utakon. Közleményük szerint a demonstráció időtartama függ a közhangulat
alakulásától: megfelelő számú résztvevő esetén napokat is hajlandók kitartani.
A blokáddal nyomatékosítani kívánják, hogy amnesztiát akarnak a szeptemberi
zavargások résztvevőinek, illetve követelik a Gyurcsány-kormány lemondását.

Csütörtökön, a Fidesz Kossuth téri tüntetéssorozatának tizennegyedik napján Varga Mihály mondott beszédet. A Fidesz alelnöke párhuzamot vont az 56-os események és a mostani elégedetlenkedések között. „A Kossuth tér történelmet írt ötven évvel ezelőtt is, és történelmet ír most is. Ha mi nem valósítjuk meg 1956 közös álmait, akkor senki nem teszi meg helyettünk” – mondta Varga Mihály. Úgy tudjuk, a további tervekről, arról, hogy hogyan tovább, Orbán Viktor beszél majd a 23-i nagygyűlésen.

A Hírszerző úgy értesült, hogy a Fideszen belül kifejezetten elégedettek a közelmúlt politikai eredményeivel. Ezzel együtt a kormányzás átvétele továbbra sem célja a Fidesznek. Ennek okát Pokorni Zoltán fogalmazta meg a Magyar Rádióban. Szerinte azért nem lenne szerencsés előrehozott választásokat követelni, mert mire az új kormány megalakulna, behozhatatlan károkat szenvedne az ország gazdasága. „Olyan csődhullám söpörne végig az országon, melyet évek alatt se lehetne helyrehozni, rendbe tenni” – mondta.

 „Nem bábáskodunk”

A Fidesz szolidáris minden, a kormány megszorító csomagja ellen békésen demonstráló szervezettel – mondja a párt frakcióvezetője. Navracsics Tibor kijelentette: nem bábáskodnak a szakmai tüntetések felett, nem küldenek aktivistákat. „A Fidesz választási programja alapján döntjük el, hogy támogatunk-e egy tüntetést” – mondta a frakcióvezető, aki szerint a legtöbb szakmai szervezet problémája az, hogy a kormány a kizárásukkal, a velük való egyeztetés nélkül dönt róluk alapvető kérdésekben.

„A Kossuth tériek háttérbe szorulnak”

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője:

A kormányoldal már most igyekszik a normalitás látszatát keltve visszatérni a kormányzáshoz, a törvényjavaslatok megvitatásához, a parlamenti munkához, és láthatóan eredményes is a stratégiája, hiszen az elmúlt héten az egészségügyi csomag beterjesztése, illetve annak fogadtatása dominálta a napirendet. Igaz, a patikusok reakciója nem kedvez a kormánynak, de ezek a viták már inkább szakmaiak, és nem arról szólnak, hogy Gyurcsány Ferenc mondjon le. Tüntetések továbbra is bizonyosan lesznek, de most már azokon a különböző társadalmi csoportokon van a hangsúly, akik a megszorítások, a reformok miatt tiltakoznak, így a Kossuth tériek háttérbe szorulnak.

A Fidesz a kormánnyal szemben a válság jelenlétét hangsúlyozza, és ugyan napi rendszerességgel megtartott tüntetéseivel biztosította a téma napirenden tartását, ám ezek a demonstrációk nem kaptak új lendületet, Orbán Viktor pedig már a parlamentben szólalt fel, ami a szokásos ügymenet folytatásának is tekinthető. Az ellenzéki párt kormánnyal szembeni lehetőségeinek végéhez ért, bár még lehetnek eszközei (lásd útlezárás), de kétséges milyen eredményt érhet el velük. Racionálisabb lépés lenne a Fidesz részéről, ha a programalkotás kihívásával nézne szembe, és az „utcai politizálás” helyett reformelképzeléseinek kifejtésébe kezdene, aminek egyes elemei már ismertek ugyan (reformalap, reformkerekasztalok), de ezek inkább még az ötletelés szintjén vannak. A későbbi események attól is függnek, hogyan zajlik le a 23-i ünnep, milyen lesz a visszhangja, illetve, hogy lesznek-e még váratlan történések (lásd hangfelvétel-botrányok).

– Szegő Péter –
hirdetés