Klasszikus lemezsiker a tengeren túl

Az alkotók a lemezfelvétel közben
Az alkotók a lemezfelvétel közben
Nyíregyháza – A legjobb klasszikus felvétel díját kapta az USA-ban Szentpáli Roland lemeze.

Néhány nappal ezelőtt jelent meg a világhálón egy hír, ami szerint az i3 című album az USA-ban elnyerte a Legjobb klasszikus felvétel-díjat. Valljuk meg: ez így önmagában nem sokakat hoz lázba, de ha hozzátesszük, hogy az albumon Szentpáli Roland szerzeményei hallhatók, máris felkapjuk a fejünket.

A nyíregyházi származású, világhírű tubaművész természetesen nagyon örült a szakmai elismerésnek, és lapunknak azt mondta, úgy érzi, hogy nemcsak a felvétel színvonalát, de a darabjait is díjazták.

Két éve is nyert

– Ez az első szerzői lemezem, amelyen a világhírű magyar karmester, Marosi László vezényel, Szepesi Bence játszik klarinéton, tárogatón és szaxofonon, én pedig tubázom és szaxkürtözöm. Minden második évben rendezik meg az ITEA nemzetközi tuba és euphonium konferenciát, amelyen több kategóriában lehet lemezeket jelölni – az i3 album is a jelöltek között volt, a zsűri ezúttal olasz, angol és amerikai tagokból állt.
Nem ez volt az első ottani megmérettetésem: két éve az RTB Crew trio formációmmal készített Meet the Beat című lemezemet jelölte az amerikai Potenza Records, amelynek ez a saját kiadványa volt és óriási meglepetésre meg is nyertük vele a dzsessz kategóriát. Azért mondom, hogy meglepő volt, mert európai­ként dzsessz kategóriát nyerni Amerikában nagyon nagy szó. Óriási megtiszteltetés, hogy ebben az évben ugyanezen az eseményen a klasszikus kategóriában vehettük át a díjat.

Számomra ez dupla elismerés, mert kizárólag az én kompozícióim hallhatóak a lemezen, és úgy érzem, hogy nem csak a felvétel színvonalát, de a darabjaimat is díjazták. A lemezen hallható tubaversenyemet többször játszottam már magyar és külföldi zenekarokkal, a Rapszódia című darabom Szepesi Bence jóvoltából gyakran csendül fel klarinétfesztiválokon, a 3 Dances-t pedig a Dohnányi Szimfonikus Zenekarral játszottuk az idén januárban a Művészetek Palotájában, tavasszal pedig a Django Big Banddel a BMC-ben.

KM-SZA

Címkék: ,hirdetés