Klasszikusok és újítók a VIDOR Fesztiválon

Az Örkény Színház A hattyú című előadásában mások mellett Tenki Rékát, Csákányi Esztert, Mácsai Pált és Für Anikót is láthatjuk
Az Örkény Színház A hattyú című előadásában mások mellett Tenki Rékát, Csákányi Esztert, Mácsai Pált és Für Anikót is láthatjuk - © Fotó: Örkény Színház
Nyíregyháza – A legnagyobb nevettetők ismét a VIDOR Fesztiválon – kiváló színészeket és remek előadásokat láthatunk.

A VIDOR Fesztivál közönségének az idén sem kell nélkülöznie kedvenceit, a fellépők névsora ezúttal is rendkívül impozáns. A versenyprogram előadásai a mai magyar színház csaknem teljes spektrumából merítenek, minden műfaj, irányzat és gondolkodásmód, minden fontosabb kortárs színházi műhely képviselteti magát, legyen szó klasszikus kőszínházi formáról, vagy kísérletezőbb jellegű csapatról.

A programban mindenki megtalálhatja a kedvére való előadást a klasszikus bohózattól (Legyen a feleségem!, Párterápia) a reprezentatív nagyszínpadi előadásokon át (A hattyú, Lóvátett lovagok, Az oroszlán télen) a fanyarabb hangvételű tragikomédiákig (Ádám almái, Rivaldafény, A Chanel-lány) és az egyedi látásmódú, műfaji határokon átívelő produkciókig (Garázsbanda, Kivettem egy gömböt a fejemből, Majdnem 20), de sokszereplős előadások és egy- vagy kétszemélyes alkotások (Emberi hang, Szép jó estét, Mr. Green!) is szerepelnek a programban.

Hagyomány, hogy a fesztivál a versenyprogram keretében vendégül lát olyan nagy hagyományokkal rendelkező kőszínházakat, mint a Vígszínház, a Miskolci Nemzeti Színház, vagy a kaposvári Csiky Gergely Színház, szórakoztató műhelyeket, mint a Rózsavölgyi Szalon, vagy a Játékszín, művészszínházakat, mint a Radnóti Színház és az Örkény István Színház, valamint olyan tehetséges, már sokszor bizonyító, vagy pályájukat éppen most kezdő csapatokat, mint a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, a Nézőművészeti Kft., a DEKK Színház vagy a Majdnem Színház.

Gazdag keresztmetszet

A rendezők palettája is sokszínű, így a VIDOR gazdag keresztmetszetét adja a legfontosabb hazai színházi alkotóknak. Szikszai Rémusz két produkcióval is megmérettetik, ott van mellette Mohácsi János, Alföldi Róbert és Rudolf Péter is, akik hosszú ideje a kortárs rendezők szakmai élvonalához tartoznak, a fiatalabb generációt Polgár Csaba, Vinnai András, Cseh Judit képviselik, de jelen lesz egy-egy produkcióval Hargitai Iván, Rusznyák Gábor, Czajlik József és Znamenák István is, a szórakoztató műfaj jeles képviselője, Kapitány Iván, a dramaturg-rendezők közül Bérczes László és Vörös Róbert.

A nagy klasszikusok és külföldi szerzők mellett (Shakespeare, Ben Johnson, Nyikolaj Koljada, Jordi Galceran) egyre nagyobb számban kerülnek színre magyar írók. Molnár Ferenc három klasszikus alkotásával is szerepel (A hattyú, Játék a kastélyban, Üvegcipő), de láthatunk két művet Tasnádi Istvántól (Kartonpapa és Majdnem 20), az összművészeti alkotói szerepben megmutatkozó Vinnai Andrástól (Garázsbanda), valamint egy Rejtő Jenő írásaira alapozott előadást is (A piszkosak).

Színésznagyságok egész sora

Ezúttal is kiváló színészek érkeznek a fesztiválra: a Radnóti Színház produkciójában, az Ádám almáiban lép színre Bálint András, László Zsolt, Csomós Mari, a Nyíregyházán különösen népszerű Gazsó György, a Móricz Zsigmond Színház egykori tagja, a fiatalabbak közül pedig generációja egyik legtehetségesebb művésze, Pál András. A Nézőművészeti Kft. előadásában Mucsi Zoltánt és Scherer Pétert, az Orlai Produkció Párterápia című bohózatában Mészáros Mátét, Debreczeny Csabát és Balla Esztert, Az oroszlán télen című darabban pedig Gálffi Lászlót és Hernádi Juditot láthatjuk. Az Örkény Színház A hattyú produkciója is bővelkedik kiváló művészekben: a főszerepeket Csákányi Eszter, Mácsai Pál, Für Anikó, Tenki Réka és Nagy Zsolt alakítják.

A tavalyi fesztiválon Arlecchino-díjat nyert Székhelyi József újabb kétszereplős vígjátékban lép színpadra: a Szép jó estét, Mr. Green! a szakma egyik klasszikusa, Molnár Piroska pedig Emberi hang című csodálatos „one woman show”-jával vesz részt a versenyprogramban. Ezúttal is üdvözölhetjük Gálvölgyi Jánost és Kovács Patríciát, akik a Játékszín csapatát erősítik a Legyen a feleségem! című előadásban, újra itt lesz Görög László és Gáspár Tibor (Játék a kastélyban, Miskolci Nemzeti Színház), a szombathelyi Volpone címszerepét pedig nem kisebb színész­egyéniség alakítja, mint Jordán Tamás.

Akinek VIP-bérlete van, mindenkinél előbb, már július 20-án megvásárolhatja jegyét az előadásokra. Az érvényes színházbérlettel rendelkezőknek július 23-ától háromnapos elővásárlási jogosultságuk van, július 26-ától pedig bárki megveheti a jegyeket, amelyek július 28-ától már online is elérhetőek lesznek.

KM

A VIDOR Fesztivál színházi előadásai

Versenyprogram

Augusztus 24., péntek

Nagyszínpad

19 óra: Ádám almái

Krúdy kamara

22 óra: Szép jó estét, Mr. Green!

Augusztus 25., szombat

Nagyszínpad

19 óra: Rivaldafény (A Chanel-lány)

Krúdy kamara

18 és 22 óra: Párterápia

Augusztus 26., vasárnap

Nagyszínpad

19 óra: Lóvátett lovagok

Krúdy kamara

18 és 22 óra: Kartonpapa

Augusztus 27., hétfő

Nagyszínpad

19 óra: A hattyú

Krúdy Kamara

18 és 22 óra: Piszkosak

Augusztus 28., kedd

Nagyszínpad

19 óra: Az oroszlán télen

Krúdy kamara

18 és 22 óra: „Emberi hang…”

Augusztus 29., szerda

Nagyszínpad

19 óra: Volpone

Krúdy kamara

18 és 22 óra: Garázsbanda

Augusztus 30., csütörtök

Nagyszínpad

19 óra: Játék a kastélyban

Krúdy kamara

18 és 22 óra: Majdnem 20

Augusztus 31., péntek

Nagyszínpad

19 óra: Az üvegcipő

Krúdy kamara

18és 22 óra: Kivettem a fejemből egy gömböt

Szeptember 1., szombat

Nagyszínpad

19 óra: Legyen a feleségem!

Krúdy kamara

18 és 22 óra: Bankhitel
hirdetés